„COCOȘUL DE AUR", JUMULIT ȘI FRIPT LA PROȚAP

Distribuie pe:

Multă lume își amintește încă de serile petrecute în zilele călduroase de vară la terasa Restaurantului „Cocoșul de Aur". Restaurantul de pe strada Călărașilor 106, la intersecție cu strada Sinaia, avea un bar în clădire și o terasă. Era prin anii 1970-1990, poate cel mai căutat restaurant, la mare concurență cu Restaurantul „Mureșul" din centrul municipiului Târgu-Mureș. Democrația, sau forma tipică de democrație instalată în societate, și-a întors aripile și peste acest restaurant, astfel că a fost abandonat, iar clădirea a rămas în paragină. Ce se va alege de ea? Dacă vom trăi, vom vedea.

SCURT ISTORIC AL CLĂDIRII „COCOȘUL DE AUR"

Clădirea Restaurantului „Cocoșul de Aur" este un monument istoric, cunoscută inițial cu denumirea „Palatul Burger". Clădirea a fost construită de Albert Burger în anul 1897 cu destinația casă de locuit. Proprietarul era un om înstărit care cumpărase fabrica de bere și, având alături un teren liber, și-a construit palatul în stil neobaroc, cu elemente secession, unde avea să locuiască, iar clădirea a funcționat cu destinația casă de locuit până la începutul celui de Al Doilea Război Mondial. Albert Burger avea și alte proprietăți în oraș. Având datorii la o societate bancară, își pierde, pe lângă alte proprietăți, și palatul în care locuia. În urma naționalizării, statul a preluat și această clădire și a funcționat în interesul alimentației publice. A funcționat apoi ca depozit de băuturi spirtoase, apoi ca restaurant cu terasă. Clădirea are o suprafață de circa 900 metri pătrați, iar cu terasa și spațiul aferent clădirii, 2200 metri pătrați. Cu toate că a fost un restaurant select și cu servire ireproșabilă, la prețuri accesibile oricărui om de rând, din motive cel puțin bizare, n-a rezistat schimbării regimului politic și economic.

„COCOȘUL DE AUR” DEVENIT COCOȘUL DE TABLĂ RUGINITĂ

Prin anul 1990 clădirea a intrat în proprietatea Societății „Unic”, apoi a devenit proprietatea Societății bucureștene „Romarta" SA. Cu toate că Palatul sau Casa Burger este un monument istoric sub aspect arhitectural, apreciat ca una din cele mai frumoase clădiri din țară, și, la acea vreme, unul dintre cele mai selecte și prospere restaurante, conducerea societății, devenită proprietarul clădirii, nu a redeschis restaurantul, ci a preferat s-o închirieze unor firme, astfel că fostul restaurant a devenit bar, restaurant o perioadă scurtă de timp, apoi local de striptease. Apoi proprietarul a renunțat să mai închirieze clădirea, a abandonat-o și ea a intrat în paragină. Cu începere din anul 2012 Primăria începe să aplice amenzi proprietarului pentru a-i forța mâna de a o întreține. Deoarece târgumureșenii nu știau în proprietatea cui se află clădirea, cine este responsabil de starea de fapt, iar în mass-media au început să apară aprecieri critice, Primăria afișează pe gardul clădirii un baner cu inscripția „Această clădire NU aparține orașului. Proprietar este «Romarta» SA București". În anul 2015, imobilul este cumpărat de Cosmin Pop, administrator al SC Romur SA. Faptul nu încălzește pe nimeni. Am trecut de jumătatea anului 2018, iar clădirea se află tot în paragină și nu se schițează nicio mișcare spre îmbunătățire. Să respectăm totuși o realitate, se mișcă ceva pe acolo: șoareci, șobolani, pisici, lilieci, alte zburătoare și insecte…

„COCOȘUL DE AUR", ÎN PERSPECTIVĂ

Opinia vehiculată este că pentru reparațiile clădirii și a celor aferente, costurile s-ar ridica la peste un milion de euro. În caz că se vor face lucrările de reparații capitale și i se va da din nou destinația de restaurant-bar-terasă, la aceste cheltuieli se adaugă cele de achiziționare a mobilierului, utilajelor, aparaturii și celelalte specifice activității unui restaurant și bar. Va fi un efort financiar copleșitor, dar cu siguranță, profitabil în viitor. Totuși, viitorul clăirii este în ceață. Aprindeți luminile de ceață…

Lasă un comentariu