Maghiarii din Transilvania - mulțumiți, dar și pesimiști…

Distribuie pe:

Un sondaj de opinie comandat de UDMR, ale cărui rezultate au fost date recent publicității, relevă că maghiarii din Transilvania sunt, în general (53%), mai mulțumiți în privința nivelului de trai decât restul populației din România (41%). Maghiarii s-au declarat mai mulțumiți decât majoritatea și în ce privește nivelul de școlarizare, starea de sănătate și locurile de muncă. În același timp, însă, ei cred într-o proporție mai mare decât populația majoritară că nivelul democrației și nivelul de trai vor scădea și că va crește nivelul corupției și se va intensifica fenomenul de emigrare (75% față de 51%).

Rezultatele sondajului mai relevă că maghiarii din Transilvania resping emigranții non-europeni într-o proporție mai mare decât populația majoritară (83% față de 59%) și sunt mai puțin încrezători în Uniunea Europeană decât majoritatea (37% față de 55%). Sociologii explică această neîncredere printre altele, prin faptul că UE nu și-a asumat problemele minorităților etnice la nivelul așteptat, dar și prin mesajele anti-Bruxelles ale guvernului ungar.

Potrivit sondajului, obiceiurile de consum mass-media ale maghiarilor transilvăneni s-au schimbat radical în ultimul deceniu și jumătate: în timp ce programele TV în limba maghiară au fost urmărite, mai demult, de 25% dintre ei, proporția aceasta a crescut la 75%, în timp ce vizionarea programelor în limba română a scăzut de la 50% la 10%.

Cercetarea s-a axat și pe opțiunile politice ale maghiarilor din Transilvania, în privința cărora nu s-au înregistrat prea multe schimbări față de anul 2010: dacă ar fi organizate acum alegeri naționale, 51% dintre maghiarii transilvăneni s-ar prezenta la urne, 89% ar vota cu UDMR, 4% cu Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), iar 3% cu Partidul Civic Maghiar (PCM).

Cercetarea s-a desfășurat în perioada decembrie 2017 - ianuarie 2018 și s-a bazat pe 1.636 de chestionare în limba maghiară și 1.433 de chestionare în limba română, având ca grupuri-țintă: maghiarii din Transilvania, românii din Transilvania și populația per total. (Sursa - MTI)

Lasă un comentariu