Cartea - Părintele Vasile Chiorean Logigan și întoarcerea la sfințenia izvoarelor

Distribuie pe:

De-a lungul activității sale, părintele Vasile Chiorean Logigan se distinge ca un teolog erudit, părinte duhovnicesc al tuturor, preot la înălțimea chemării sale ca păstor de suflete, prin aceasta formând un nume bun, nume care va rămâne mărturie peste veacuri. Slujitor al altarului străbun de aproape o jumătate de secol, sfinția sa și-a exercitat slujirea cu credință și evlavie Domnului și Mântuitorului Iisus Hristos, păzind în același timp cu sfințenie toate învățăturile Evangheliei, împlinind cuvintele Sfântului Apostol Pavel, care zice: „Fiți următori mie precum și eu sunt lui Hristos" (I Cor. 11,1).

Plecat din satul Logig, sfinția sa a făcut din orice colț al acestei țări pe unde i-a îndrumat Dumnezeu pașii un loc unde să se simtă acasă. A sfințit locurile prin care a trecut cu valoarea sa umană, sfințitoare și intelectuală. Asemenea marilor „luceferi" ai neamului nostru românesc, a căutat să înfrumusețeze istoria acestor meleaguri, a Transilvaniei și a întregului spațiu românesc, prin exemplul său de viață, închinată acestui pământ de atâtea ori sfințit cu sângele și lacrimile celor ce s-au „semănat" pe brazda Patriei, pentru ca ea să devină frumoasă… și mai frumoasă.

Prin această nouă lucrare memorabilă, intitulată Monografia Parohiei Ortodoxe Române Logig județul Mureș, Părintele Vasile Chiorean Logigan intră în legătură istorică și spirituală cu trecutul satului său natal. Prin această carte, sfinția sa depășește limitele vieții spirituale, prezentând în ansamblu toate elemente esențiale ce țin de viața comunității din Logig.

Pentru sfinția sa, Logigul reprezintă acea vatră a românismului, a creștinismului curat și sănătos, a respectului, a dragostei și a legăturii indestructibile care trebuie să existe între toți cei care simt românește și a căror inimă vibrează intens pentru sfântul nostru neam românesc.

Totodată, pentru sfinția sa, Logigul, leagănul existenței sale, reprezintă raiul copilăriei, bucuria tinereții, locul împlinirilor, nostalgia amintirilor, visele curate, gândurile așezate, bucuria întruchipată în sfântul cuvânt „acasă". Versul poetului spune atât de frumos: „râurile se întorc la izvoare". Și Părintele Vasile Chiorean Logigan se întoarce „la izvoare", revine cu atâta dragoste la locul originii sale, păstrând curată și neprihănită legătura sfinției sale cu locul care l-a dat lumii și Bisericii strămoșești.

Prin oamenii minunați pe care i-a dat de-a lungul timpului, precum și prin istoria, cultura, tradiția și spiritualitatea sa, Logigul, o comunitate cu existență istorică extrem de îndelungată, cu rânduieli, obiceiuri și tradiții în conformitate cu spiritul poporului român, reprezintă un punct de reper pentru spațiul transilvănean, o vatră pentru întreg neamul românesc. Logigul este acel loc binecuvântat, un loc unde se îmbină armonios frumusețea locurilor cu hărnicia și bunătatea oamenilor, atât a celor din trecut, cât și a celor de azi.

Această nouă carte a Părintelui Vasile Chiorean Logigan este rodul unei munci asidue, a unei trude necontenite. Cartea, care este una foarte bine structurată și extrem de documentată, reprezintă rezultatul unor cercetări intense desfășurate pe parcursul mai multor ani, care au menirea de a evidenția adevărul istoric și de a-l face cunoscut tuturor. Această carte reprezintă o lucrare fundamentală, o lucrare extrem de importantă atât pentru istoriografia bisericească, cât și pentru istoriografia românească contemporană în general, pentru că scoate la lumină și reliefează viața unei comunități frumoase din inima Transilvaniei. Prin cartea aceasta, Părintele Vasile Chiorean Logigan cultivă floarea recunoștinței, a dragostei, a respectului, a unei profunde prețuiri, pentru locurile sale natale, precum și pentru oamenii minunați de acolo, de unde își are sorgintea și sfinția sa.

Aducem cuvânt de felicitare și profundă apreciere Părintelui Vasile Chiorean Logigan pentru această nouă și memorabilă lucrare științifică, pentru exemplara slujire pastorală a sfinției sale desfășurată în ogorul Evangheliei lui Hristos, pentru susținuta și merituoasa trudă cărturărească, precum și pentru întreaga activitate desfășurată de-a lungul timpului. Îl rugăm pe Bunul, Atotputernicul și Milostivul Dumnezeu să-l înzestreze cu puteri sporite, să-i dăruiască din preaplinul iubirii Sale har peste har, să facă permanent din viața sa o Liturghie după Liturghie, ca să poată sluji și pe mai departe, cu același sârg, dăruire, evlavie și dragoste, atât Biserica strămoșească, cât și sfântul nostru neam românesc.

Lasă un comentariu