Olguța Vasilescu: Dacă la recalculare pensia va fi mai mică, se păstrează cea actuală. Cei cu pensii mici pot opta pentru transferul la ajutor social

Distribuie pe:

Ministrul Muncii a precizat, în cadrul unei emisiuni TV, că nu există posibilitatea să scadă pensiile la recalculare. „Există chiar un articol în lege care spune foarte clar că, dacă din recalculare, reiese că pensia ar trebui să scadă, se păstrează dreptul acordat în plată", a declarat Lia Olguța Vasilescu. Ea a mai spus că pensia minim garantată se păstrează și că pensionarii care beneficiază de aceasta vor avea posibilitatea să opteze dacă rămân în sistemul public de pensii sau dacă rămân într-o formă de asistență socială.  Ministrul Muncii a precizat că, peste câteva zile, noua lege a pensiilor va fi lansată  în spațiul public.

„Nu este normal ca o persoană care a contribuit 30 de ani să fie la pensia minim garantată la fel ca o persoană care a contribuit poate doi ani și ia tot pensia minim garantată. Adică o diferențiere în funcție de numărul de ani trebuie să existe, asta este foarte clar. Există un articol în lege care spune foarte clar că, dacă din recalculare reiese că pensia ar trebui să scadă, se păstrează dreptul aflat în plată. Ea a crescut de la 400 la 640 de lei pe perioada guvernării noastre și va mai crește până în 2020, dar vrem să fie o diferențiere între cei care iau această pensie și nu au un stagiu minim de cotizare de 15 ani, deci ei vor intra într-o formă de asistență socială. Urmează să prezentăm și această lege care se referă la ei; nu vor fi afectați, ba dimpotrivă, după apariția acestei legi, vor avea posibilitatea să opteze dacă rămân în sistemul public de pensii sau dacă rămân într-o formă de asistență socială. Or, lor, când li se calculează drepturile de pensie pe baza contributivității, de multe ori ajung la 100-200 de lei și atunci vine statul și completează până la 640 de lei. Evident că, prin această lege, păstrând principiul contributivității, dacă preferă să rămână în sistem, vor rămâne cu sumele pentru care au contribuit, dar eu sunt absolut sigură că ei vor opta pentru sistemul care îi avantajează", a detaliat Olguța Vasilescu, potrivit adevarul.ro.

Ministrul a precizat că în septembrie, noul act normativ va fi trimis în Parlament, dar e convinsă că președintele Klaus Iohannis va ataca legea la CCR, așa cum a făcut cu foarte multe legi trimise la promulgare.

„Săptămâna viitoare suntem pregătiți să prezentăm legea în ansamblu, pentru că se schimbă și formula de calcul și vor avea de câștigat pensionarii. Va fi o perioadă de o lună de zile de dezbatere publică, cu activitate foarte intensă pentru noi, pentru că avem secretari de stat care sunt pregătiți să meargă în județe să le explice oamenilor. După care va veni la Guvern pentru avize de la ministere, ministerul de Finanțe și altele, se propune ca hotărâre de Guvern și apoi se duce spre Parlament (…). Da, vom cheltui de două ori pe pensii decât cheltuim acum. Sunt bani" - a dat asigurări ministrul de resort, potrivit sursei citate.

Lasă un comentariu