Cardurile naționale de sănătate - valabile timp de 7 ani

Distribuie pe:

Valabilitatea cardurilor naționale de sănătate emise până la 31 iulie a.c. s-a prelungit de la 5 la 7 ani (potrivit HG nr. 458 din 28 iunie 2018), reamintește Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) într-un comunicat dat publicității. Pentru cardurile emise anterior datei de 31 decembrie 2012, termenul de valabilitate este 31 decembrie 2019, iar cardurile de sănătate noi care se emit de la 1 august 2018 au de la început durata de valabilitate de 7 ani, se mai precizează în documentul citat.

CNAS face aceste precizări deoarece, potrivit conducerii instituției, s-au primit semnale că unii furnizori aflați în contract cu casele de asigurări de sănătate au refuzat să acorde servicii medicale asiguraților pe motiv că aceștia dețin carduri cu termenul de valabilitate expirat.

„Măsura de prelungire a duratei valabilității cardurilor permite o economie de circa 270 milioane de lei, prin degrevarea bugetului de stat de cheltuielile aferente tipăririi a aproximativ 14,2 milioane de carduri noi în perioada anilor 2018 - 2019, fondurile respective urmând să fie direcționate spre alte cheltuieli din domeniul sănătății publice. Totodată, reamintim că acest document este personal și netransmisibil, unul din rolurile cardului național de sănătate fiind de a certifica că serviciile medicale decontabile din Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate au fost efectiv acordate asiguratului respectiv", explică reprezentanții instituției.

 

Lasă un comentariu