PROGRAMUL FESTIVALULUI INTERNAȚIONAL DE CHITARĂ „HARMONIA CORDIS", EDIȚIA A XIII-A, TÂRGU-MUREȘ, 7-12 AUGUST 2018 (II)

Distribuie pe:

9 august 2018

• 10.00-13.00 și 15.00-18.00: Cursuri de măiestrie (chitară clasică, chitară de jazz, muzică de cameră), discuții din domeniul de specialitate artistică

Locul de desfășurare: Universitatea de Artă - Târgu-Mureș

19.00- 22.00: Concert

Locul de desfășurare: Cetatea din Târgu-Mureș, în caz de ploaie Palatul Culturii

GIRÁN Péter flamenco (Hu)

Nikita BOLDYREV jazz (RU)

Radu VÂLCU quartet (RO)

Radu VÂLCU: chitară

Răzvan FLORESCU: percuție

Mihai BALABAȘ: vioară

Andrei PETRACHE: pian

22.00: Concert

Locul de desfășurare: G. Pub

Cristian GHEORGHIU (Ro)

MOLDOVÁN András (Ro)

10 august 2018

• 10.00-13.00: Discuții din domeniul de specialitate artistică

Locul de desfășurare: Universitatea de Artă - Târgu-Mureș

Institutul româno-maghiar de creație la Târgu-Mureș:

Tematica: Apariția chitarei clasice în secolul XX la Târgu Mureș

Invitați: LÕRINCZ György, Ovidiu ENE ATANASIU, BIBÓ Lajos, Liviu GEORGESCU

11. 00: Expoziție

Locul de desfășurare: Universitatea de Artă - Târgu-Mureș

Prezentarea de instrumente muzicale arhaice. Prezintă specialistul LÕRINCZ György

15.00-18.00: Cursuri de măiestrie (chitară clasică, chitară de jazz, muzică de cameră), discuții din domeniul de specialitate artistică

Locul de desfășurare: Universitatea de Artă - Târgu-Mureș

19.00- 21.00: Concert

Locul de desfășurare: Palatul Culturii - Sala mare

PAVLOVITS Dávid (HU)

Duo Iancu- Lobonț

Olivia IANCU archlute (RO)

Claudiu LOBONȚ archlute (RO)

pauză

Duo Giampaolo BANDINI chitară (ITA)

Cesare CHIACCHIARETTA bandoneon (ARG)

 

9 august 2018

Nikita Boldyrev s-a născut în anul 1987, la Moscova. A absolvit Colegiul Muzical de Stat de Pop și Artă Jazz (2007, Honoris causa) și Academia Clasică de Stat (2012, clasa de chitară a profesorului Nikolay Golovnya).

Nikita Boldyrev a fost introdus în cartea recordurilor ca și ,,omul care a perfecționat cel mai rapid repertoriul chitaristic". În timpul studiilor sale la colegiu, a fost titular de grant al Ministerului de Cultură a Federației Ruse și a Fundației Vladimir Spivakov. Nikita a primit, de asemenea, un premiu de stat pentru susținerea tinerilor artiști talentați din partea Decretului Președintelui Federației Ruse (2006).

A concertat cu programe solo în orașele din Rusia, Ucraina, Belarus, Moldova și Serbia. A participat, de asemenea, la festivaluri de chitară și de jazz din Rusia, Polonia, Austria, Serbia, Ucraina, Belarus. În ultimii ani, a ținut concerte și cursuri de măiestrie în Moscova, St. Petersburg, Bryansk, Kirov, Kazan, Yekaterinburg, Celyabinsk, Zarenchy, Severodvinsk, Murmansk, Monchegorsk, Belgorod, Kursk, Orel, Ufa, Oktyabrsky și a participat, de asemenea, la programe de radio și televiziune.

Nikita Boldyrev este laureat al multor concursuri rusești și internaționale și a câștigat premii atât în muzica clasică, cât și în jazz, o realizare rară printre chitariștii moderni. Arta contemporană a lui Nikita Boldyrev reprezintă o sinteză dintre muzica jazz și muzică clasică. Stilistic vorbind, repertoriul său poate fi descris ca ,,jazz în chitară clasică" și ,,fingerstyle". Nikita Boldyrev colaborează, de asemenea, activ cu compozitori precum Gennady Gladkov, Nikita Koshkin, Vyacheslav Osimin, Marina Landa și Yuri Marki.

Din anul 2008, Nikita predă la Colegiul de Chitară din Moscova.

Péter GIRÁN s-a născut în Ungaria, în 1994. El a început să cânte la chitară la vârsta de 8 ani, sub influența unchiului său. Primul concurs la care a participat a fost în 2005, la trei ani după ce a început să studieze instrumentul. El a câștigat premiul întâi în grupa sa de vârstă. De atunci, a fost distins cu numeroase premii la competiții naționale și internaționale. În ultimii doi ani, el a câștigat trei premii în competițiile internaționale de la Szeged și Budapesta. La vârsta de 20 de ani a devenit cunoscut publicului larg participând la spectacolul „Virtuozii", un talent show de muzică clasică din Ungaria. El a fost invitat să interpreteze în festivaluri din Balatonfüred, Szeged și Târgu-Mureș. Din 2012 studiază instrumentul în Szeged, cu profesorul David Pavlovits.

Radu VÂLCU, unul dintre cei mai apreciați tineri chitariști români, împreună cu trei muzicieni de excepție: Răzvan FLORESCU (percuție), Mihai BALABAȘ (vioară) și Andrei PETRACHE (pian), prezintă un concert plin de energie și culoare care îmbină elemente din folclorul latin și cel românesc cu muzica contemporană și jazzul.

Emmanuel Séjourné, Mathias Duplessy, Chick Corea se află printre compozitorii care i-au inspirat pe cei patru muzicieni, îmbogățind repertoriul cvartetului prin lucrări spectaculoase și dinamice.

10 august 2018

Pavlovits Dávid este artistul cu una dintre cele mai creative personalități din tânăra generație a chitariștilor. La 17 ani a început să studieze chitara. După 3 ani de studii a câștigat concursul internațional de chitară din Polonia. Presa din Polonia îl consideră o „persoană genială". A studiat chitara și compoziția la Universitatea de Muzică Liszt Ferenc din Szeged, sub îndrumarea profesorului de chitară Roth Ede. Este licențiat al universităților de muzică Darmstadt, Mainz Gutenberg și Musikhochschule din München. A participat la cursuri de masterclass la profesorii Tilman Hoppstock, Olaf Van Gonnissen, Walter Schumacher, Lajos Huszár, Heinz-Wieland Kurz, Grigorz Gruzman.

Din 1993 a participat la numeroase concursuri de muzică. Între ele se numără concursul de muzică din Zorby (Polonia), a 13-a ediție a concursului internațional de chitară din Esztergom, concursul de muzică din Budapesta, concursul de chitară din Creta și concursul de compoziție din Viareggio. Din 1994 până azi a susținut concerte în toată Europa. Din 1996 predă chitară, teorie muzicală și istoria muzicii. În 1999 a fost onorat cu premiul „Kodály Zoltán" pentru compozițiile sale. În prezent este profesor la Universitatea de Muzică din Szeged. Frecvent primește invitații ca membru al juriului în cadrul diferitelor concursuri de chitară și pentru a susține cursuri de măiestrie.

Duo Iancu-Lobonț, format din chitariștii Olivia Iancu și Claudiu Lobonț, și-a început activitatea în anul 2007, an în care cei doi au absolvit cursurile Universității Naționale de Muzică din București. Din 2008 au început și studiul instrumentelor istorice (lăută, teorbă, archlute), iar interesul pentru muzica veche se împlinește în cursurile de master și doctorat. Cu o activitate bogată, invitat să concerteze - alături de nume însemnate din domeniu - în cadrul celor mai importante festivaluri de profil din țară (Sinaia International Guitar Festival, Transilvania International Guitar Festival, Turnu-Severin International Guitar Festival, Festivalul Internațional „Serile de Chitară", Festivalul Internațional „Hibernal de Chitară", Festivalul „Viva la Guitarra", Festivalul „Nocturne Baroce", Festivalul de Muzică Veche Miercurea Ciuc, Festivalul „Musica Barcensis", Festivalul „Musica Coronensis", Festivalul Baroc Timișoara etc.), duo-ul a avut colaborări cu diverse ansambluri camerale sau orchestre, atât cu chitarele, cât și cu instrumentele istorice, în numeroase proiecte legate de muzica veche, pe cele mai importante scene din țară. Începând cu anul 2018, cei doi sunt invitați permanenți în nou-înființata orchestră barocă Musica Ricercata, ce a fost invitată la prestigioase festivaluri din țară și străinătate. Duo Iancu-Lobonț prezintă programe variate ce acoperă toate perioadele stilistice, de la muzica veche la cea contemporană; lucrările cântate sunt, în cea mai mare parte, propriile transcripții și aranjamente. Cei doi chitariști au urmat cursuri de perfecționare cu unii dintre cei mai importanți profesori și concertiști din lumea chitarei și a lăutei.

Olivia Iancu a absolvit Universitatea Națională de Muzică din București (UNMB) - Facultatea de Interpretare Muzicală, specializarea Chitară Clasică, în anul 2007. În 2009 a obținut masteratul la UNMB, specializarea Stilistică Interpretativă - Muzică de Cameră, iar în anul 2015 a absolvit cursurile doctorale la aceeași universitate. În prezent este asistent universitar în cadrul Departamentului de Arte al Universității din Pitești. Este laureată a olimpiadelor și festivalurilor naționale de specialitate; a obținut burse de merit și de studiu, printre care bursa Erasmus la Hochschule für Musik „Franz Liszt" Weimar, Germania.

Claudiu Lobonț a absolvit Universitatea Națională de Muzică din București - Facultatea de Interpretare Muzicală, specializarea Chitară Clasică, în anul 2007. În 2009 a obținut masteratul la UNMB, specializarea Stilistică Interpretativă - Muzică de Cameră, iar în anul 2017 a absolvit cursurile doctorale la aceeași Universitate. În prezent este profesor la Colegiul Național de Muzică „George Enescu" din București. A susținut recitaluri în țară și în străinătate și a făcut ilustrație muzicală pentru diverse proiecte culturale (teatru, film, dans, arte plastice, fotografie).

Duetul Giampaolo Bandini - Cesare CHIACCHIARETTA este format din chitară și bandoneon. A fost fondat în 2002, cu scopul de a face cunoscută muzica argentiniană prin instrumentele cele mai reprezentative ale țării. Duo-ul după scurt timp a devenit un important punct de referință în cadrul circuitelor internaționale de concerte. Au concertat la cele mai renumite festivaluri și teatre din Mexic, România, China, Polonia, Slovacia, Austria, Germania, Spania, Elveția, Franța, Belgia, Olanda, Croația, Rusia, Slovenia, Turcia, Republica Cehă și Ungaria. Duo-ul a avut privilegiul de a cânta dublul concert al lui Astor Piazolla „Hommage un Liegi", dirijat de Leo Brouwer, în Sala Auditorium Paganini din Parma și pentru Uniunea Muzicală din Turin, alături de renumita orchestră din Moscova, dirijată de Pavel Berman.

În 2004, duo-ul a câștigat premiul Cittá di Patti la a 15-a ediție a concursului „Beniamino Joppolo". În 2005, duo-ul a debutat în prestigiosul Grand Hall a Filarmonicii din Sankt Petersburg. Concertul a avut un mare succes, iar duo-ul a fost contractat timp de 2 ani pentru a concerta. Au avut șansa să colaboreze cu artiști renumiți precum Arnoldo Foà, Elio delle Storie Tese, Amanda Sandrelli și cu muzicieni precum Fernando Suarez Paz, Michele Pertusi, Corrado Giuffredi, Danilo Rossi, Massimo Quarta, Enrico Bronzi, Franca Masu, Maria Estela Monti și Enrico Fagone. Primul lor CD, „Hombres de Tango" a fost vândut în mai mult de 10.000 de exemplare și a fost lăudat de mari critici. Au realizat înregistrări la posturi de radio și programe de televiziune în Italia și în străinătate. Recent, un concert din Bruxelles a fost difuzat în peste 20 de țări. Ca profesori predau în cele mai renumite academii, universități și în instituții de învățământ superior.

(va urma)

Lasă un comentariu