Tradiții vieneze la Sighișoara - Cetatea Medievală a găzduit prima „Schubertiadă" din România

Distribuie pe:

În cadrul festivalului-școală Academia Sighișoara, a fost organizată, în premieră în România, primul eveniment muzical denumit Schubertiade, o manifestare la modă în Europa în secolul al XIX-lea, care a fost inițiată în 1815 pentru a sărbători muzica lui Franz Schubert (1797-1828), a anunțat luni, violonistul Alexandru Gavrilovici, directorul artistic al manifestării, citat de Agerpres. Concertul a fost susținut de 13 muzicieni de talie internațională.

„E o tradiție vieneză din timpul lui Schubert, când marii muzicieni, care erau și prieteni, se adunau împreună și nu lipsea nici muzica, dar nici petrecerile. Se cânta până în zori de ziuă. Am încercat în această Schubertiadă să apărem în mai multe locuri și să cântăm, în timpul zilei, la Biserica Catolică, Turnul cu Ceas, Sala Sander și Sala Mare a Primăriei Sighișoara, de asemenea, un important monument istoric", a arătat Gavrilovici.

La ediția de anul viitor a Academiei Sighișoara, organizatorii și-au propus ca în cadrul Schubertiadei să includă și concerte cu instrumentele muzicale istorice deținute de Muzeul de Istorie al Sighișoarei, în Turnul cu Ceas.

Directorul Muzeului de Istorie din Sighișoara, Nicolae Teșculă, a precizat că instituția deține unicul clavicord de valoare din România aflat în perfectă stare de funcționare, după o restaurare riguroasă petrecută în urmă cu câțiva ani. Instrumentul, construit în 1825 la Biertan, județul Sibiu, funcționează pe principiul coardelor lovite și nu al coardelor ciupite, ca în cazul instrumentelor mai apropiate lui ca vârstă și aspect, cum ar fi clavecinul, spineta și altele. Este confecționat din lemn de diferite esențe - cireș, fag, brad și stejar - dispune de 5 octave, claviatura este lucrată în fildeș și abanos. În colecția Muzeului de Istorie din Sighișoara se regăsesc și alte instrumente foarte vechi, cum ar fi două pianoforte, un fagot, un flaut traversier, un trombon și doi corni.

Cea de-a XXV-a ediție a Academiei Sighișoara, un festival-școală pentru tinerii muzicieni din țară și de peste hotare, se desfășoară începând din 1 august până în 14 august, iar la acesta participă 58 de studenți și 20 de profesori, fiind vorba de nume mari ale scenei muzicale internaționale, reamintește sursa citată.

Lasă un comentariu