Fiarbă ura-n sânge, spumege mânia, dacă „fiii-ți mândri" aste le nutresc…?!

Distribuie pe:

Să ne ierte Eminescu pentru că l-am parafrazat în asemenea hal barbar, dar, nu știm alții cum sunt, însă nouă unora (adică celor care pretindem că mai posedăm doi-trei neuroni în bună stare de funcționare) nu ne-ar plăcea, în aceste zile, să avem un fiu / frate / văr / ginere / vecin / concetățean etc. jandarm. Ba chiar l-am încuia în baie, de teamă că vineri, după orele de program, el, apărătorul ordinii și liniștii publice, nu-i așa, s-ar putea întoarce acasă pe targă, cu țeasta ciuruită de gloanțe și cu cascheta pe piept.

Ne referim, desigur, la marele miting (cu voie de la primărie și cu acte în bună regulă) al diasporenilor, veniți în concediu, în patria-mumă. Despre care suntem informați că nu va fi un miting, ci o „acțiune pe plan orizontal", o adevărată revoluție.

Pe orizontală. Așa zice autoproclamatul organizator. Dar, s-o luăm pe rând.

Spiritele s-au încins îndată ce un domn Prescornițoiu a scris, unde, dacă nu pe rețeaua de socializare, că, la 10 august, o să fie o adevărată sărbătoare întrucât „se golește Europa de cerșetori, hoți și curve din România". Fiindcă, zice domnia sa, n-au cum să vină oameni care au de lucru, întrucât aceia muncesc.

Nu știm cine e acest domn Prescornițoiu, dar „prescornițeala" a făcut valuri uriașe pe internet. Primul care s-a supărat a fost domnul Țecu, de la Federația Asociațiilor de Români din Europa: „Îi cerem domnului Prescornițoiu demisia de urgență. Dacă ar fi obligat să-și folosească rezervele financiare pentru plata unor eventuale daune, în diaspora ne îndoim că ar putea să-și câștige o pâine cinstită, dat fiind că toată viața a fost în funcții publice." (Aha, rezultă că dl Prescornițoiu e bugetar - n.n.) . „În afara țării - continuă dl Țecu - locuiesc peste 5 milioane de români care au plecat din cauză că România a fost administrată de oameni ca acest individ. Cei din diaspora formează o comunitate de oameni harnici, care își câștigă din greu existența și care în fiecare zi pun bani deoparte pentru a trimite celor dragi din țară. Nu înțeleg de ce Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării nu s-a autosesizat încă (…) Este inadmisibil ca un funcționar al statului român să jignească grosolan o parte din societatea românească. Se tot încearcă de câțiva ani o instigare a românilor din țară contra celor din diaspora. Tuturor celor care alimentează această idee le spun clar că nu vor reuși…".

Ce-i drept, dl Prescornițoiu a cam dat cu secrețiile în aracul cu fasole, în sensul că, acuma în democrație, toată lumea are dreptul să protesteze, inclusiv cei din diaspora, mai ales că au liber de la primărie. Plus că dl Prescornițoiu n-are de unde să știe că-s hoți, cerșetori și curve pentru că nu le-a ținut nici evidența, nici lumânarea. Așa că, să nu generalizăm (deși, pădure fără uscături…).

…Și dl Țecu are dreptatea dânsului, ce-i drept: cei din diaspora „formează o comunitate de oameni harnici" (cu excepțiile de rigoare), dar nu credem că toți au plecat din cauză că România a fost administrată de dl Prescornițoiu. (La drept vorbind, și ca să fim politically correct, unii au plecat… de fițe, nu de nevoie și, poate că dacă n-ar fi plecat, n-ar fi ajuns nici cerșetori prin Amsterdam, nici sclavi pe plantațiile de portocali de prin Sicilia, așa că, din nou, să nu generalizăm.) Cât despre „instigarea românilor din țară contra celor din diaspora", hmmm… nici nu-i bine de vorbit, căci s-ar putea să ajungem… prea sus. Cu comentariile, desigur.

Dacă lucrurile s-ar fi oprit aici, totul putea fi pus pe seama unei mici dispute între dl Prescornițoiu și dl Țecu, buni români și vajnici truditori pe internet. S-ar fi putut împăca „la una mică", urmărind, cu duioșie, protestul diasporenilor. C-așa-i românul. Bun și iertător.

…Dar lucrurile au lat o întorsătură grotescă: din adâncurile „întunericite" ale haosului minții omenești a apărut „marele strateg", piromanul, incendiatorul, de sânge însetatul, Terminatorul Grosu. Ovidiu Grosu. Român din Copenhaga. Poate doriți să revedeți fragmente din ciclul „Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie", varianta „horror". Unora s-ar putea să le chiar placă: „Flăcări, fum și sânge pe străzi, poate că așa se va rezolva problema. Nu există altă variantă. România a intrat deja în revoluție. Oricine încearcă să oprească această revoluție va fi judecat de tribunalul internațional. Eu vorbesc despre revoluție, nu de un protest (…). Orice jandarm care ni se opune va fi judecat dacă mai ajunge acolo, pentru că avem dreptul să îl ucidem. Din punct de vedere juridic, dacă ai de a face cu structuri criminale, ai voie. Eu am dreptul să îi iau viața, să iau pistolul și să îl împușc în cap dacă se opune. Îmi susțin aceste afirmații".

…Ceea ce a și făcut, cu vârf și îndesat, după ce până și cei mai înverșunați rezistenți au rămas cu gurile căscate: „Trepădușilor…! Hahaha, a sosit ziua judecății (…) Păi e normal să ardeți ca pleava și să fiți striviți ca căpușele. Jeguri transpartinice! (…) Sictir prostănacilor. Hai, să fiți stârpiți, că nici iadul nu vă mai acceptă!"

…Cam la acest nivel de fermentație a ajuns drojdia urii, în spumele căreia ne bălăcim, mioritic, ridicând din umeri și oftând a pagubă, punând totul și, mai ales, indolența autorităților, pe seama „balcanismului" nostru ancestral…

Căci, numai azi nu-i mâine și n-am auzit ca vreun organ să se fi sesizat din oficiu. Ce-i drept, au fost câteva dezbateri la televizor, câteva comentarii pe ici, pe colo, din care am reținut că „peste tot plutește ticăloșia celor care exploatează astfel de rătăciți, fac din ei instrumente ale unei politici a contestării, a negării și, nu în cele din urmă, a nevoii de totalitarism". „Poate că mi-ar fi milă de astfel de oameni, dar contextul nu-mi permite acest lux", a conchis cu blândețe un nene analist, sau psiholog sau ceva.

Așa, și? Un om din Tecuci avea un căruț… Și-ar fi luat și-un măgar, dar contextul nu-i permitea acest lux…

Ce-i drept, mulți consumatori de Facebook din țară și din străinătate l-au taxat pe Grosu și mesajele lui halucinante. Cel mai mult ne-a plăcut următoarea postare: „Măi băiatule, ia-ți medicamentele repede, că e groasă rău… spune la psihiatru ce simptome ai, că ăștia cică în democrație e pe bază de vot, nu de incitare la violență și te pedepsește cu pârnaia, după cum și meriți… Părerea mea e să te dai bolnav cu capul, nu că nu ai fi".

Așa că, în context, domnul Prescornițoiu și domnul Țecu ar trebui să uite de mica lor supărare, să facă front comun și să bată la ușa statului de drept, să-l întrebe, scurt și la obiect, ce are de gând: cătușa sau cămașa de forță?

… Până nu-i prea târziu.

P.S. Am auzit, de ultimă oră, că, de bine ce a fost organizat, mitingul nu s-ar mai ține. Unii zic da, alții zic că nu. În ambele variante, oricum, întrebarea rămâne valabilă.

Lasă un comentariu