FUNDAȚIA PENTRU APĂRAREA CETĂȚENILOR ÎMPOTRIVA ABUZURILOR STATULUI (FACIAS) REAMINTEȘTE: STATUL ESTE OBLIGAT SĂ GARANTEZE DREPTUL LA UN MEDIU SĂNĂTOS!

Distribuie pe:

Bolile respiratorii reprezintă un real pericol pentru populație și ceea ce este mai grav este faptul că foarte multe persoane nu știu că suferă de astfel de afecțiuni. Aceste boli au două cauze principale: fumatul și poluarea, ambele cauze fiind neglijate atât de către populație, cât și de autorități. Din păcate, pacienții minimalizează efectele nocive ale dependenței de nicotină și efectele negative ale poluării la care sunt expuși zi de zi, iar autoritățile par a fi neinteresate de aceste fenomene, contribuind la creșterea lor, cel mai bun exemplu fiind eliminarea taxei de mediu.

Așa cum precizează și prof. dr. Florin Mihălțan, în România, aproximativ un milion de persoane suferă de astm bronșic, dar doar jumătate dintre acestea ajung să fie diagnosticate. Mai mult decât atât, aproximativ 9,8% din populație suferă de bronhopneumopatia cronică obstructivă, o afecțiune care până în 2020 va fi a patra cauză de mortalitate din lume. Și în cazul acestei afecțiuni, sub 40% dintre persoane ajung să fie diagnosticate. Cancerul pulmonar reprezintă cea mai răspândită formă de cancer în România, o boală fatală, diagnosticată, de obicei, doar în stadiile avansate, atunci când mai există puține șanse de vindecare. Multe dintre afecțiunile pulmonare au un debut ascuns ce este minimalizat de pacienți, apoi apărând complicațiile care pot fi catastrofale.

În ceea ce privește poluarea și degradarea mediului înconjurător, acestea reprezintă un pericol iminent pentru România, iar autoritățile nu iau nicio măsură în această direcție. Dreptul la un mediu sănătos este garantat de legislația Uniunii Europene și Constituția României și este o responsabilitate a Guvernului.

Directiva 2008/50/CE privind calitatea aerului înconjurător adoptată de Parlamentul European vizează reducerea poluării atmosferice la niveluri care să minimizeze efectele nocive asupra sănătății umane și asupra mediului înconjurător și prevede obligativitatea statelor membre de a defini zone și aglomerări cu scopul de a evalua și gestiona calitatea aerului înconjurător, de a monitoriza tendințele pe termen lung și de a pune informațiile la dispoziția publicului.

Conștientizând importanța și necesitatea reducerii poluării, FACIAS a adresat o scrisoare prim-ministrului României, Viorica Dăncilă, prin care solicită adoptarea unei soluții fără implicații financiare: interzicerea prin ordonanță de urgență a primei înmatriculări în România a unor autovehicule aflate sub standardul Euro 4.

Această soluție ar conduce la scăderea numărului de afecțiuni generate de poluare în rândul cetățenilor, la scăderea numărului de evenimente rutiere generate de defecțiunile autovehiculelor și ar asigura respectarea obligațiilor europene asumate de țara noastră în privința poluării.

FACIAS atrage atenția asupra faptului că sănătatea cetățenilor români trebuie să fie PRIORITATE NAȚIONALĂ, dreptul la un mediu sănătos fiind garantat de Constituția României, iar poluarea este o problemă de interes major în condițiile în care afectează zilnic întreaga populație.

(Adresă transmisă de FACIAS primului ministru, Viorica Dăncilă)

Lasă un comentariu