SÂMBĂTĂ, 11 AUGUST, ZIUA ARHEOLOGIEI LA CĂLUGĂRENI

Distribuie pe:

După cinci ediții organizate la situl arheologic din localitate, Festivalul Roman de la Călugăreni a fost transformat, în acest an, în Ziua Arheologiei pentru a nu-și pierde continuitatea din cauza lipsei finanțării, au spus marți, într-o conferință de presă, reprezentanți ai Muzeului Județean Mureș. Conducerea instituției a decis ca, în parteneriat cu Teatrul Șură din localitate, să organizeze o manifestare centrată pe meseria de arheolog.

„Reducerile bugetare au afectat mai multe activități ale Muzeului Județean Mureș, între care și Festivalul Roman de la Călugăreni. În ciuda dificultăților, colegii au decis să rămână totuși acest eveniment, Ziua Arheologiei la Călugăreni. Sperăm ca anul viitor să revenim cu un nou festival roman renascentist, iar până atunci să obținem fonduri noi pentru a face un pas înainte. Muzeul Județean Mureș are un proiect pe termen lung la Călugăreni, ceea ce înseamnă nu doar revitalizarea a ceea ce a însemnat odată limesul estic al provinciei Dacia, dar și patrimoniul construit, este vorba despre Mănăstirea Franciscană, și să salvăm cât mai mult din arhitectura tradițională de la Valea Nirajului, iar Călugăreni are foarte multe case tradiționale păstrate (…). Intenționăm să revenim cu un nou proiect la castrul roman, la așezarea și băile romane, să extindem pavilioanele și să avem o ofertă turistică culturală mai bogată", a declarat directorul Muzeului Județean Mureș, Zoltán Soos, citat de Agerpres.

Evenimentul de sâmbătă va cu prinde prelegeri legate de cercetările efectuate în așezarea romană de aici, inaugurarea unei expoziții de arheologie, prezentarea, din căruță, a unui traseu turistic, iar în parteneriat cu Universitatea Tehnică din Budapesta, va fi inaugurat și un „Punct de Belvedere", care să ofere o imagine panoramică asupra întregii așezări romane de la Călugăreni.

Din program nu vor lipsi exercițiile militare romane și ghidajul turistic la Mănăstirea Franciscană din localitate.

Situl arheologic roman de la Călugăreni este compus din ruinele astrului roman, băile castrului și așezarea militară adiacentă și se întinde pe o suprafață de câteva hectare între satele Călugăreni și Dămieni, mai notează sursa citată.

Lasă un comentariu