UN GEST CARE NE DĂ SPERANȚE! LA CORUNCA, PRIMARUL UDMR ȘI CONSILIERII MAGHIARI ȘI ROMÂNI, EXEMPLU DE COLABORARE

Distribuie pe:

Suntem în anul Centenarului, 100 de ani de la Marea Unire, când România și-a desăvârșit unitatea națională. În anul Centenarului, vă invit să aflați povestea străzii „Centenarului" din Corunca. Dar mai ales cum a fost acceptat numele străzii de către consilierii maghiari și respins de un localnic român.

Numele comunei apare pentru prima oară în anul 1332, în registrul papal, cu numele Korunka. În ultimii 10 ani, comuna a înregistrat o dezvoltare economico-urbanistica exponențială.

Din anul 2004, când a luat ființă prin ruperea de Livezeni, comuna Corunca și-a dublat populația și numărul străzilor s-a înzecit. Datorită incompetenței edililor care s-au perindat la conducerea primăriei în această perioadă, două treimi din străzile nou înființate în comună nu corespund din punct de vedere urbanistic! Nu au lățimea și forma cerută de lege! Sunt mai degrabă ulițe decât străzi. Din acest motiv, cu toate că proprietarii și-au parcelat terenuri și au trasat căile de acces legal, cu avizul primăriei, în prezent, multe din aceste „căi" nu pot fi preluate la domeniul public din cauza faptului că au lățimi cuprinse între 4 și 6 m, iar noile normative impun o lățime de minimum 7 m (pentru a intra în patrimoniul public și pe cale de consecință de a beneficia de utilități și asfaltare din banii primăriei).

Momentan în comuna Corunca nu există oficial niciun nume de stradă. Locuitorii comunei dețin în actele de proprietate doar numere de imobil, fără străzi!

Procedura de nominare a străzilor a fost demarată în anul 2013, de fostul primar Takács Olga. A fost întocmită o listă cu aproximativ 35 de nume de străzi care însă nu a mai fost ulterior aprobată de consiliul local pentru a deveni nume oficiale. Fostul edil nu s-a grăbit cu finalizarea procedurii pentru a nu fi nevoie să fie schimbate actele de identitate ale locuitorilor comunei, operațiune ce ar fi făcut ca foarte mulți cetățeni simpatizanți ai altor partide decât cel aflat la conducerea primăriei să obțină buletine de Corunca și, implicit, drept de vot în comună!

Chiar dacă numele străzilor nu erau oficiale, în anul 2014, primăria a montat indicatoare cu nume de străzi pe principalele artere din comună. Din acest motiv, mulți locuitori chiar au crezut că în Corunca există nume de străzi.

După multe insistențe din partea consilierilor opoziției, în această primăvară, a fost reluată procedura de atribuire a numelor pentru străzile din Corunca! Între timp, numărul acestora a crescut la aproape 70.

Am solicitat primarului să dezbatem noile nume de străzi într-o ședință de consiliu local, unde fiecare consilier să vină cu propuneri. Am convenit să nu atribuim nume de personalități istorice care nu au legătură directă cu comuna noastră, pentru a evita discuții inutile. Numele străzilor au fost grupate pe zone. Zona cu nume de flori, cu nume de arbori, de râuri etc. Satul vechi a rămas cu vechile nume deja împământenite: str. „De Sus", str. „De Jos", str. „Bisericii" etc. Str. Principală a fost botezată după numele contelui Tholdalagi Mihály, unul din ctitorii localității noastre ce a trăit în secolul XVII, iar piața centrală din fața primăriei a primit numele de „Piața Takács Szilárd Lászlo", după eroul martir al revoluției din 1989, originar din Corunca.

În contrapartidă pentru acceptul numelor de străzi din satul vechi, consilierii UDMR au fost de acord să susțină propunerea noastră de a atribui unor străzi din cartierele noi din Corunca următoarele nume: str. Centenarului, str. Transilvaniei, str. Banat, str. Bucovinei etc.

A fost de apreciat faptul că în Corunca am reușit în doar două ore, fără ceartă, să cădem de acord asupra numelor de străzi, ce vor fi în totalitate afișate în formă bilingvă.

Înaintea unui vot final care să oficializeze aceste nume de străzi, lista cu noile nume a fost afișată pentru informare publică.

Surprinderea mea și a colegilor consilieri a venit din partea unei doamne ce locuiește în comuna Corunca, pe nou numita str. Centenarului. Femeia care se opune cu vehemență acestui nume nu este de etnie maghiară cum ar crede unii. Doamna se numește Adriana Moldovan și la prima vedere pare a fi cât se poate de româncă. Este cunoscută multora pentru implicările în diferite acțiuni civice și colaborarea cu studioul de radio și televiziune Târgu-Mureș. Aceasta a depus petiția cu nr. 4327/11 iulie 2018, în atenția d-lui primar al comunei Corunca. După doar trei zile, contestația doamnei a fost supusă spre analiză în consiliul local.

Referitor la atribuirea numelui „Centenarului" pentru o stradă cu lungimea de 1 km din comuna Corunca, dna Adriana Moldovan a scris următoarele în petiție:

„Stimate dle primar

Am studiat propunerea de redenumire a străzilor din comuna Corunca și doresc să vă comunic următoarele:

Acum aflăm că locuiam pe un NUMĂR de stradă, care s-a crezut că nu are nume și, în consecință, cineva s-a gândit că ar fi bine să fie str. Centenar(ului), cu gândul la anul deosebit în care trăim. Ideea nu a fost grozavă pentru că denumirile străzilor din localități se fac pentru viitor și chiar pentru un viitor îndepărtat. De aceea, nu e fericită denumirea de str. Centenar(ului) pentru că nu va avea nicio însemnătate pentru oamenii din anul 2057 (de exemplu). Ce va însemna atunci? Despre care centenar va fi vorba? În 2118 se va celebra un bicentenar. Vom schimba din nou denumirea străzii?"

Comisia juridică și comisia de urbanism a respins petiția formulată de dna Moldovan, iar în plenul consiliului local s-a luat în unanimitate decizia de a nu modifica lista de străzi propusă.

Doamna Moldovan a fost prezentă la dezbaterea în consiliu a petiției formulate de dânsa. Susținea că nu este singură în acest demers, fără a putea dovedi că ar mai fi și alți contestatari. Și-a susținut cu tărie punctul de vedere argumentând că cuvântul „centenar" este un substantiv comun, fără nicio semnificație. Eu am contrazis-o, spunându-i că, probabil pentru dânsa are valoare de substantiv comun, dar pentru mine și majoritatea românilor este un substantiv propriu, cu o mare însemnătate.

Doamna susținea că nu a mai întâlnit o asemenea denumire de stradă. I-am explicat că în anul 1996, în Ungaria, la celebrarea mileniului statalității maghiare au fost atribuite numele de strada „Milleniumi utca" în foarte multe localități.

Doamna a promis în fața consiliului local și al primarului că lucrurile nu se vor opri aici și că va contesta acest nume de stradă la Prefectură și în instanță.

Dl primar Takács Szabocs s-a dezis de acțiunea femeii. Cu toate că sesizarea era adresată primarului, dl Takács a trimis petiția spre analiză Consiliului local, forul deliberativ care a propus noile nume ale străzilor din Corunca.

În ultimul timp, dl primar Takács Szabolcs a renunțat la politica naționalistă și segregaționistă promovată de foștii primari Nagy Márton și Takács Olga. A optat pentru înțelegere și respect reciproc între toți locuitorii comunei Corunca. A optat pentru modelul bazat pe armonie etnică implementat cu mult succes de primarul comunei Sângeorgiu de Mureș, Sofalvi Szabolcs.

Dacă ex-primarul Takács Olga s-a încăpățânat să nu poarte niciodată în întreg mandatul de primar eșarfa tricoloră chiar și cu prețul unei amenzi de 2.500 de lei aplicate de prefectul județului, dl primar Takács Szabolcs a înțeles că eșarfa reprezintă simbolul funcției de primar, simbol puterii celui mai important om din localitate. Dl Takács a purtat cu mândrie eșarfa tricoloră la toate ceremoniile ce au avut loc în comuna noastră din 2016 până în prezent: recepții ale unor investiții publice, deschideri de an școlar, Zilele comunei Corunca, 1 Decembrie, Ziua Națională a României etc.

Această schimbare de atitudine se datorează în parte și contribuției unor membri marcanți ai UDMR, printre care se numără dl Péter Ferenc, președintele UDMR Mureș și președinte al CJ Mureș, dl subprefect Nagy Zsigmond și dl senator Császár Károly Zsolt. Aceștia au îndemnat la o mediere între reprezentanții conducerii UDMR din Corunca și consilierii români din opoziție. Conflictele administrative din Corunca au depășit ca notorietate granițele județului. Politicienii UDMR au recomandat o mai bună comunicare și o colaborare între părți, în interesul comunității locale.

Ne dorim ca în anul CENTENARULUI, doamna Moldovan, alături de locuitorii străzii „Centenarului" din Corunca, să beneficieze nu doar de un nume de stradă deosebit, ci și de finalizarea rețelei de canalizare aflată în curs de autorizare. Atât eu, cât și colegii mei consilieri vom face totul ca acest deziderat mult râvnit de locuitorii străzii să se împlinească în acest an.

Pe această cale, doresc să le mulțumesc colegilor consilieri membri ai UDMR și ai Partidul Popular Maghiar din Transilvania pentru toleranța și înțelepciunea cu care au gestionat problema nominării străzilor din comuna Corunca. Dl viceprimar Lászlo Sándor a fost un exemplu de profesionalism și competență în gestionarea cu succes a unei asemenea chestiuni delicate ce în Târgu-Mureș mocnește de decenii, iar în Corunca s-a rezolvat în două ore!

 

Lasă un comentariu