Basarabia, atât de aproape de noi, și, totuși, prea departe! - De vorbă cu domnul Liviu Petrina, membru marcant al PNȚCD

Distribuie pe:

- Din discuții am înțeles că vă preocupă două probleme concrete privitoare la Basarabia.

- Da. După intrarea în NATO și în UE, obiectivul prioritar al Neamului nostru este re-aducerea între fruntariile Statului Român a Teritoriilor Românești din Răsărit. Presa, intelectualii Români, precum odinioară, pot sprijinii și astăzi, în mod decisiv, Re-unirea Basarabiei (administrată astăzi ca „R. Moldova") cu România.

- Care sunt problemele la rezolvarea cărora am putea participa?

- Casele Basarabene de la Muzeul Satului.

Înainte de Războiul Doi, au existat la Muzeul Satului trei case din Basarabia, precum și câteva mori de apă de dincolo de Prut. În 1948, buldozerele ocupației sovietice le-au aruncat la groapa de gunoi.

Începând din aprilie 2014, Asociația Casa Gratis Pro Deo (apropiată de PNȚCD) a făcut nenumărate demersuri la Conducerea Muzeului, la Ministerele Culturii de la București și Chișinău, la alte instituții, pentru a se reconstrui Casele Basarabe. Până în prezent, nu s-a realizat acest obiectiv.

Dimitrie Guști a construit Muzeul Satului în două luni (29 de gospodării), Anul Centenar ar trebui să ajute Autoritățile în rezolvarea problemei până la 1 Decembrie 2018.

- Și cealaltă problemă?

- Aberațiile Poștei Române.

a. Poșta Română - Instituție a Statului Român pentru servicii - împiedică cetățenii să se aboneze la presa din Basarabia, administrată astăzi ca „Republica Moldova".

În Catalogul Presei Românești nu sunt înscrise publicațiile din Basarabia !?! Nici cele din Bucovina !?! Oficiile poștale refuză să facă abonamente.

b. De asemenea, Poșta Română aplică un regim aberant, discriminator la expedierea coletelor către frații noștri din Basarabia și Bucovina.

Pentru Basarabia / Bucovina, coletele se primesc doar la oficiile poștale din capitalele de județ (în câteva județe, încă într-unul din orașe), în timp ce pentru țările din Uniunea Europeană coletele pot fi trimise de la orice oficiu poștal.

- Am înțeles că și tarifele sunt mai mari...

- Da. Tarifele pentru Basarabia sunt DUBLE!!!

Astfel, în timp ce pentru un colet (de 10 kg) trimis în Basarabia trebuie să se achite 65,10 lei noi, pentru alte țări, taxele sunt jumătate din cele pentru Basarabia!!!:

Austria 33,70; Croația 33,20; Ungaria 33,10. Basarabia: 65,10 lei noi!!!

- Tratamentul ce este impus de POȘTA de la București pentru Basarabia / Bucovina este scandalos.

- Ni se pare firesc ca pentru Basarabia, tarifele să fie la nivelul celor interne.

Lasă un comentariu