Festivalul Internațional de Chitară „Harmonia Cordis", ediția a XIII-a, Târgu-Mureș 7-12 august 2018 (III)

Distribuie pe:

11 august 2018

• 10.00-13.00 și 15.00-18.00: Cursuri de măiestrie (chitară clasică, chitară de jazz, muzică de cameră), discuții din domeniul de specialitate artistică

Locul de desfășurare: Universitatea de Artă - Târgu-Mureș

• 16.00-18.00: Concertul tinerelor talente din Târgu-Mureș

Locul de desfășurare: Palatul culturii, sala mică

- BUNEA Adrian

- COZMA Tamás

- MOLDOVAN Andrea

- Cristian GHEORGHIU

19.00- 21.00: Concert

Locul de desfășurare: Palatul Culturii - Sala mare

Tritonus Guitar Trio:

MOLNÁR Levente, SZURGYI Gergely, VARGA Bálint (HU)

Venti Chiavi Guitar Trio:

RITTER Zsófia, KORMOS Balázs, TÓTH Álmos (HU)

pauză

CSÁKI András (HU): chitară

PÁL Tamás: vioară I (RO)

MARTALOGU Adél: vioară II (RO)

KARDOS Margit: violă (RO)

MOLDOVÁN Szabolcs: violoncel (RO)

12 august 2018

19.00- 21.00: Concert

Locul de desfășurare: Palatul Culturii - Sala mare

JAZZ NIGHT

Gabriel GUILLÉN: chitară (VEN)

ENYED Károly: pian (RO)

HADNAGY Attila: contrabas (RO)

ASZTALOS Zsolt: percuție (RO)

pauză

PUSZTAI ANTAL JAZZ BAND:

PUSZTAI Antal: chitară (AUT)

Nikita BOLDYREV: chitară (RU)

BEKE István Ferenc: chitară (RO)

Mădălina PETRE: voce (RO)

EN YED Károly: pian (RO)

HADNAGY Attila: contrabas (RO)

ASZTALOS Zsolt: percuție (RO)

La toate concertele intrarea este liberă!

Mai multe detalii pe site-ul: www.harmoniacordis.org, unde vor fi transmise live mai multe concerte din cadrul festivalului.

11 august 2018

Trioul de chitară „Venti Chiavi" a fost format în 2014, de către trei studenți de la Universitatea din Pécs (Ungaria), anume: Zsófia Ritter, Balázs Kormos și Álmos Tóth.

Scopul principal al acestui trio a fost de a extinde și de a aduce în fața publicului muzica de cameră pentru chitară, prezentând piese mai puțin cunoscute.

Prioritatea celor trei tineri artiști este prezentarea muzicii clasice maghiare și muzicii populare maghiare.

Pe lângă multe concerte, trioul a participat și la numeroase concursuri:

• În 2017, s-au plasat pe locul I la a 3-a ediție a Festivalului Internațional de Chitară, Vale-Balle „Live Guitar" din Croația

• În 2016, s-au ridicat la locul I la a 17-a ediție a Concursului Național de Chitară din Szeged, Ungaria

• În 2016, au primit locul al II-lea la a 2-a ediție a Concursului Internațional de Chitară din Zagreb, Croația

• În 2016, au luat locul al II-lea la a 14-a ediție a Festivalului Internațional de Chitară din Transilvania, România

• În 2017, au dobândit locul al III-lea la prima ediție a Concursului Internațional de Chitară din Braga, Portugalia.

Trioul a susținut concerte la festivaluri de muzică și, totodată, în săli renumite de concerte, ca de exemplu: Óbudai Társaskör din Budapesta, sala Nádor, Palatul Culturii din Budapesta, Festivalul Internațional de Chitară din Balatonfüred, Festivalul Internațional de Chitară Harmonia Cordis și Festivalul Internațional de Chitară din Szeged.

Trio-ul de chitări Tritonus a fost fondat în anul 2015. Membrii acestui ansamblu sunt Gergely Szurgyi (1994), Levente Molnár și Bálint Varga (1995). Până acum, trio-ul a concertat în toate regiunile Ungariei și în afara țării și a participat cu succes la concursuri naționale și internaționale. Au câștigat primul loc la competiția Universității din Gyõr si la concursul din Szeged. În noiembrie 2016, trio-ul a câștigat primul său premiu I internațional la concursul L. Luthier din Bratislava. În februarie 2018, au primit premiul public la concursul de muzică de cameră Braga din Portugalia. În iunie 2018, au obținut locul II la concursul Guitar Foundation of America, secția muzică de cameră, și după o săptămână au câștigat locul I la concursul de chitară din Bratislava. Scopul trio-ului Tritonus este de a concerta în locații în care se aude rar sau niciodată un ansamblu de trei chitări. Membrii ansamblului au făcut, de asemenea, aranjamente muzicale pentru a lărgi repertoriul chitaristic. Misiunea lor este de a ajunge la cât mai mulți oameni cu muzica lor pentru chitară clasică.

Csáki András s-a născut în Budapesta în anul 1981 și a început să cânte la chitară de la vârsta de 11 ani. În 2007 a absolvit Universitatea de Muzică Liszt Ferenc sub îndrumarea profesorului de chitară Eötvös József. A urmat cursuri la Academia de Muzică Southern California cu profesorul Scott Tennant. A obținut titlul de doctor la Academia de Muzică Liszt Ferenc în anul 2014.

Csáki András a participat din 1995 până în prezent la numeroase cursuri de masterclass cu Manuel Barrueco, Leo Brouwer, Abel Carlevaro, Costas Cotsiolis și David Russell. A câștigat foarte multe concursuri, printre care se numără și al 51-lea Concurs Internațional de Chitară din Tokyo în 2008. În 2009 a câștigat primul loc la a 42-a ediție a concursului „Michele Pittaluga" din Italia, iar în 2011 a câștigat concursul „Julia Arcas" din Spania. Pe lângă cariera de interpret solo s-a dedicat și muzicii de cameră. A susținut numeroase cursuri de măiestrie în China, Estonia, Franța, Marea Britanie, Grecia, India, România, Italia, SUA și în Ungaria. În prezent este profesor la Universitatea de Muzică Liszt Ferenc.

12 august 2018

Gabriel Guillén este unul dintre cei mai importanți profesori de chitară din Austria. Gabriel Guillén s-a născut în Maracay, Venezuela. A studiat în America de Sud sub îndrumarea profesorilor Abel Carlevaro, Leopoldo Igarza, Jose Gregorio Guanchez și Alberto Espinoza. În 1987 a câștigat premiul întâi la Festivalul Internațional Rotary și la Concursul de Chitară „Antonio Lauro". A participat la numeroase cursuri de masterclass, ținute de Abel Carlevaro, Rafael Benatar, Bartolomé Diaz și Verhagen Franka. În 1988 a studiat cu profesorii Walter Würdinger și Konrad Ragossnig. Guillén a susținut concerte în toată Europa și, de asemenea, în Statele Unite ale Americii și Japonia, fiind apreciat de mari critici. Gabirel Guillén a câștigat premiul „Merit Award", premiul Kery, premiul Artinger, premiul „Amigo de Venezuela" și premiul „Honors". Gabriel Guillén este profesor la Academia de Muzică Joseph Haydn din Eisenstadt și la Academia de Muzică Richard Wagner din Viena. El a susținut cursuri de master și concerte în peste 34 de țări. Este directorul artistic al Festivalului Internațional de Chitară RUST din Austria. În prezent, colaborează cu orchestra Bolivar Simon din Venezueala sub dirijarea lui Alfredo Rugeles.

PUSZTAI Antal s-a născut în Gyõr, în 1978, și este declarat a fi unul dintre cei mai mari interpreți de chitară clasică și jazz deopotrivă. A primit primele sale lecții de chitară la Pannonhalma de la tatăl său. Și-a continuat studiile în Frankfurt cu Stephen Werner, și la Conservatorul din Viena, sub îndrumarea lui Inge Scholl-Kremmel. În Ungaria a fost studentul lui Ede Roth, Iván Folk, Attila Reményi. Recent a studiat la Universitatea de Muzică din Viena în grupul artistic al lui Alvaro Pierri. Antal Pusztai este un chitarist căutat și renumit atât în muzica clasică cât și în jazz, concertând peste tot în lume.

BEKE István Ferenc este în prezent profesor de chitară clasică și muzică de cameră la Academia de Muzică „Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca, totodată, președintele Asociației Harmonia Cordis din Târgu-Mureș. A obținut numeroase premii la concursuri naționale și internaționale de chitară clasică și a participat la nenumărate cursuri de măiestrie în țară și în străinătate. De asemenea, a susținut recitaluri de muzică și concerte camerale în România, Anglia, Chile, Ungaria, Germania și SUA. El este organizatorul Festivalurilor Internaționale de Chitară „Harmonia Cordis"din Târgu-Mureș, Odorheiu Secuiesc, Sfântu Gheorghe și a Zilelor Chitaristice Internaționale „Novum Generatio" din Cluj-Napoca. Beke István Ferenc a obținut titlul de doctor la Academia de Muzică „Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca în anul 2011.

Mădălina Ioana PETRE a absolvit Universitatea Națională de Muzică din București. A susținut numeroase concerte, alături de formații precum White O`Clock. A concertat, de asemenea, și la festivaluri de chitară clasică.

ASZTALOS Zsolt a început să studieze percuția la vârsta de 14 ani, fiind în mare parte autodidact.

A fost membru în numeroase formații, unde a abordat stiluri muzicale de la folk, pop, funk, blues și jazz, până la heavy și trash metal. Cu Tony Pusztai s-a întâlnit pentru prima dată în anul 2000, la Festivalul Internațional de Chitară de la Szeged, Ungaria. De atunci au cântat împreună de mai multe ori.

HADNAGY Attila a cântat în numeroase formații cu genuri diferite ca: rock, jazz, funky și muzică clasică.

Károly ENYED și-a început studiile muzicale la Liceul de Arte Palló Imre din Odorheiu Secuiesc. Începând de la vârsta de 10 ani este premiant a mai multor concursuri naționale și internaționale. În 2010 a început să studieze la Budapesta la Conservatorul de Jazz Bartók Béla, a continuat studii de jazz la Studioul de Muzică de la Kõbánya. În prezent, este student la Prince Claus Conservatorium din Groningen.

Lasă un comentariu