În perioada 22-26 august, Sighișoara va fi Capitala Interculturală a Europei

Distribuie pe:

Asociația Centrul Educațional pentru Tineret Sighișoara în parteneriat cu Guvernul României - Departamentul pentru Relații Interetnice (DRI) și Consiliul Județean Mureș organizează ProEtnica - Festival Intercultural Sighișoara, în perioada 22-26 august 2018.

Ediția a XVI-a a festivalului are loc în Anul European al Patrimoniului Cultural și propune o serie de manifestări inedite, menite să promoveze înțelegerea diversității culturale ca element definitoriu al identității europene.

Acest proiect urmărește consolidarea păcii interetnice într-o societate pluralistă și democratică. Astfel, ProEtnica își propune să devină o Agora pentru exprimarea, păstrarea și dezvoltarea identităților etnoculturale din România, promovând dialogul intercultural și interacțiunea artistică pe plan european. În acest cadru, organizatorii evenimentului se bucură de participarea a 600 de reprezentanți ai minorităților naționale din România. În plus, continuând eforturile de internaționalizare a festivalului este salutară prezența minorității naționale a sorabilor din Germania.

Festivalul va cuprinde momente de dans și muzică tradiționale, susținute de peste 50 de ansambluri ale grupurilor etnice, care vor putea fi urmărite pe scena amplasată în Piața Cetății. De asemenea, evenimentul conține și o secțiune științifică, în cadrul căreia vor avea loc prelegeri, lansări de carte și discuții pe teme relevante pentru minoritățile naționale. Acestea se vor desfășura în Sala Barocă a Primăriei municipiului Sighișoara. Nu vor lipsi serile de film ce se vor proiecta la Centrul Național de Informare Turistică. Tot acolo se va organiza și expoziția comună de artă, care reunește lucrări ale artiștilor contemporani din rândul minorităților naționale. Expoziția de artă contemporană „Imaginile diversității", realizată cu sprijinul Departamentului pentru Relații Interetnice (DRI), va putea fi vizitată la Turnul Fierarilor. Vizitatorii sunt încurajați să descopere și standurile meșteșugărești și de prezentare ale organizațiilor participante, precum și să se implice în cadrul atelierelor interactive desfășurate în fața scenei.

Serile festivalului ProEtnica se vor încheia cu o serie de concerte susținute pe scena din Piața Cetății, de către formații și interpreți apreciați atât în țară, cât și în străinătate: Maia Morgenstern, Bucharest Klezmer Band și Ionuț Galani. Seara de sâmbătă este de neratat datorită concertului trupei Farfarello, care îi reunește în jurul lui Mani Neumann pe Ulli Brand, Ioji Kappl și pe Ovidiu Lipan Țăndărică.

Acest festival își propune să realizeze un punct de întâlnire a minorităților naționale, dar și o punte care să-i apropie de populația majoritară, astfel încât să poată avea loc un dialog intercultural veritabil. Descoperirea patrimoniului cultural al celor 20 de minorități din țara noastră ne permite să aducem la viață motto-ul Uniunii Europene „Unitate în diversitate".

Proiectul este susținut de către Departamentul pentru Relații Interetnice al Guvernului României și Consiliul Județean Mureș, în calitate de parteneri, precum și de către Ministerul Culturii și Identității Naționale și municipiul Sighișoara, în calitate de finanțatori.

Evenimentul se bucură și de sprijinul Ambasadei Republicii Federale Germania București, Institutul Cultural Român din cadrul Guvernului României, Institutul pentru Relații Externe din Stuttgart (Institut für Auslandsbeziehungen Stuttgart) și Ministerul pentru Știință, Cercetare și Cultură al Landului Brandenburg al Republicii Federale Germania.

 

Lasă un comentariu