Dr. Dorin Florea, primarul municipiului Târgu-Mureș: „Unii, pentru a accede la putere, acceptă orice derapaje, orice scandaluri, orice compromisuri…"

Distribuie pe:

- Stimate domnule primar, am trecut foarte recent, și vom mai trece, după toate probabilitățile, prin zile de „foc și pară", sincer - greu de încadrat într-o paradigmă a normalității. În „zgomotul și furia" străzii, se invocă, însă, cu mare zel „valorile europene". Ce mai înseamnă ele pentru România, în aceste momente?

- Cine crede că politica se face în stradă se înșală! Politicienii trebuie să se debarce de urgență de modul primitiv în care a ajuns să se facă politică în România. Când aud politicieni vorbind despre valorile europene, mă apucă râsul, uneori plânsul. Nu poți să nu te umpli de rușine în aceste momente, în care vezi ce se întâmplă în România. Unii, pentru a accede la putere, acceptă orice derapaje, orice scandaluri, acceptă orice compromisuri.

- Totuși, „strada" privește spre dreapta sau, mai bine zis, i se inoculează ideea că salvarea ar putea veni dinspre dreapta eșichierului politic. Este discursul dreptei, coerent și credibil, pentru a oferi alternativa salvatoare?

- Mă îngrozește că același dezastru al dreptei are loc ciclic, în fiecare stagiu de guvernare. În lipsa unor practici și metode de lucru clare, avem discursuri sforăitoare, care sunt goale de conținut. Suntem într-o cădere de imagine fără precedent, din cauza căreia România a devenit extrem de vulnerabilă atât pe plan intern, cât și în plan internațional.

- Revenind la zgomotul și furia străzii… Ni se propun, cu emfază, „proiecte" extrem de… originale, ca să spunem doar atât…

- Nu văd de ce liderii partidelor politice sunt zgomotoși când ei au participat la cel mai nefericit și unic „proiect" și anume, să voteze cu abnegație constituirea unui guvern din stradă. Am devenit și la acest capitol unici și din nou a ieșit la suprafață incapacitatea liderilor politici de a înțelege ce înseamnă Centenarul și ce înseamnă valorile acestor meleaguri.

- …Centenarul… În vremurile pe care le trăim, mi se pare că acest cuvânt, cu toată încărcătura lui emoțională, se deplasează spre zona derizoriului, dacă nu chiar a bătăii de joc la adresa istoriei și a conștiinței naționale. Dumneavoastră cum caracterizați aceste vremuri?

- Din păcate, în aceste vremuri în care trăim, având în vedere și tradiția familiei mele, nu pot să am decât un sentiment de silă și de revoltă, dat fiind și anul Centenarului în care ne aflăm. Îmi este pur și simplu rușine de modul în care s-a făcut politică în România, în ultimii 29 de ani. Orice minte normală și orice om care ține la demnitatea lui și la această țară este cuprins de un sentiment de rușine, de revoltă, privind aceste evenimente de neînțeles, care s-au petrecut în România, în ultimele zile.

 

Lasă un comentariu