Mulțumiți-vă cu ce aveți!

Distribuie pe:

Acum multă vreme în urmă a trăit un rege care, în ciuda stilului său de viață luxos, nu era nici fericit, nici împăcat cu sine însuși.

Într-o zi, regele a dat peste un servitor care cânta fericit în timp ce lucra. Acest lucru l-a făcut pe rege să se întrebe de ce el, conducătorul suprem al ținutului, era nefericit și posomorât, în timp ce un umil servitor avea atât de multă bucurie în viața lui?

Regele l-a întrebat pe slujitor: „De ce ești atât de fericit?"

Omul a răspuns: „Majestate, eu nu sunt nimic altceva decât un servitor, iar familia mea și cu mine nu avem nevoie de prea mult - doar un acoperiș deasupra capului și mâncare caldă pentru a ne umple stomacul".

Regele nu a fost satisfăcut cu acest răspuns. Mai târziu în cursul zilei, el a cerut sfatul sfetnicului său de încredere. După ce a ascultat problema regelui și povestea servitorului său, sfetnicul a replicat: „Majestate, eu cred că servitorul nu face parte din Clubul 99".

„Clubul 99? Ce anume este acesta?", a întrebat regele.

Consilierul a răspuns: „Majestate, pentru a înțelege cu adevărat ce înseamnă Clubul 99, puneți 99 de monede de aur într-o pungă și lăsați-o la ușa acestui slujitor".

Când servitorul a văzut punga, a luat-o cu el în casă. Când a deschis-o, un mare strigăt de bucurie s-a auzit venind din casa lui... Atât de multe monede de aur! El a început să le numere și, după ce le-a numărat de mai multe ori, s-a convins că erau 99 de monede. Dar o întrebare nu îi dădea pace servitorului: „Ce s-ar fi putut întâmpla cu ultima monedă de aur? Cu siguranță, nimeni nu ar lăsa doar 99 de monede!"

A căutat peste tot, dar ultima monedă lipsea.

În cele din urmă, epuizat, el a decis că trebuie să muncească mai mult decât oricând pentru a câștiga acea monedă de aur și a întregi suma. Din acea zi, viața slujitorului s-a schimbat: muncea foarte mult, a devenit morocănos și își critica familia pentru că nu îl ajuta să câștige acea monedă de aur. Chiar s-a oprit din cântat în timp ce lucra. Martor al acestei transformări drastice, regele era din ce în ce mai nedumerit.

Neînțelegând ce s-a întâmplat cu slujitorul său, regele s-a îndreptat din nou către sfetnic pentru a afla un răspuns. Acesta i-a spus: „Majestate, el a intrat acum în Clubul 99. Clubul 99 este un nume generic pentru acei oameni care au suficient pentru a fi fericiți, dar nu sunt niciodată mulțumiți, pentru că tânjesc mereu după mai mult și se luptă pentru acel 1 în plus, spunându-și în sinea lor: „Trebuie să obțin acest ultim lucru și apoi voi fi fericit pentru toată viața".

 

Lasă un comentariu