…Turme de miei așteaptă ciobănei!

Distribuie pe:

Asociația crescătorilor de animale Ovidius Brădățelu a renovat și construit, în acest an, patru stâne pe pășunile Lunci, Sirod și Brădățelu, obiectivele fiind trecute în revistă, săptămâna trecută, în prezența directorului Agrom-Ro, Tiberiu Ștef, consilier personal al ministrului Agriculturii, pentru zona montană.

Pe pășunea Lunci a fost construită o stână de cherestea pentru pășunatul turmelor de oi pe timp de toamnă, iar un grajd a fost, practic, reconstruit, în prezent făcându-se demersuri pentru introducerea curentului electric și a apei curente. O altă stână modernizată este cea de pe pășunea Sirod, stâna fiind completată cu anexă pentru prepararea produselor lactate. Pe pășunea Brădățelu a fost construită o stână nouă și a fost realizată aducțiunea de apă. În paralel se lucrează la un saivan în pășunea Cristigi și în curând vor începe lucrările pentru construirea unei stâne la standarde europene, pe pășunea Fătăciunea, precizează președintele Consiliului director al asociației, Ioan Todoran.

Investițiile sunt realizate din subvențiile pe suprafață primite de la APIA - asociația gestionând o suprafață de 663 de hectare, din care 510 sunt eligibile pentru APIA, 35% din totalul acestora fiind utilizate cu titlu de compensație pentru populație pentru grija animalelor, alte cheltuieli pe care aceasta trebuie să le facă (cheag, medicamente, sare, făină), impozit și chirie pe suprafață, decontări pentru șefii de stână pentru mutarea coșerelor, explică Zaharia Gliga, secretar în Consiliul director al Asociației crescătorilor de animale Ovidius Brădățelu.

Marea problemă, însă - explică reprezentantul asociației -, o constituie lipsa ciobanilor, strămoșeasca îndeletnicire pierzându-și din atractivitate, la vremuri de globalizare. „Când eram tânăr, erau 3-4 concurenți la o stână. Acum, mergem la ei, ne rugăm de ei, îi întrebăm: Ce-ți mai trebuie să te duci?" a mai spus Gliga.

Ibăștenii nu-și pierd, însă, speranța, ample lucrări de întreținere a tuturor pășunilor din zonă fiind desfășurate pe tot parcursul anului. Astfel, la pășunile Dosul Tireului (8 ha) și Dosul Tișieului (23 ha) sunt prevăzute lucrări de combatere a vegetației nevaloroase (tăiere arbuști, spini etc.) pentru a se reda pășunatului, în total, aproximativ 13 ha, suprafețe ce urmează a fi declarate la APIA anul viitor.

(sursa și foto: ibanesti.ro)

Lasă un comentariu