LEGEA FONDULUI FUNCIAR A FOST MODIFICATĂ

Distribuie pe:

În Monitorul Oficial al României nr. 679, din 6 august 2018, a fost publicată Legea nr. 231/2018 pentru modificarea și completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991.

Potrivit noului act normativ, există posibilitatea dovedirii cu declarații autentice de martori, înstrăinarea construcțiilor, a suprafețelor de teren aferente casei de locuit și anexelor gospodărești, precum și curtea și grădina din jurul acestora.

Astfel, pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor situate în intravilanul localităților, aferente construcțiilor edificate de către fostele cooperative de producție, fostele asociații economice intercooperatiste și fostele cooperative de consum, se înscriu în proprietatea actualilor deținători, cu îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiții: sunt deținători de construcții, de la data dobândirii și până la data solicitării înscrierii dreptului de proprietate; fac dovada că imobilul este înregistrat în registrul agricol și a plății impozitelor și taxelor în conformitate cu prevederile legale; pentru terenul aferent construcției nu a fost constituit sau reconstituit dreptul de proprietate și terenurile nu sunt în proprietatea publică sau privată a unităților administrativ-teritoriale.

În cazul terenurilor aferente locuinței, care nu au fost cooperativizate, deținătorii sau moștenitorii acestora pot solicita comisiei județene emiterea titlului de proprietate în condițiile prezentei legi, astfel: dacă solicitanții figurează în registrele agricole sau registrele cadastrale și în evidențele fiscale; dacă terenul este în proprietatea statului român și persoanele solicitante au calitatea de proprietari ai construcțiilor de pe terenurile care fac obiectul prezentei legi și nu fac obiectul cererilor de reconstituire sau constituire a dreptului de proprietate de către alte persoane.

Legea a intrat în vigoare la 3 zile de la publicarea în Monitorul Oficial, respectiv la data de 9 august 2018.

 

Lasă un comentariu