LA CASA IANCULUI

Distribuie pe:

Comisia Județeană pentru Femei, din cadrul Ligii Pensionarilor din Tg.-Mureș, condusă de doamna prof. pensinară FLORICA PERȚE, este cu siguranță cea mai activă din județ. Domnia Sa a avut o inițiativă lăudabilă, atunci când a hotărât ca în data de 16.08.2018, ziua „Sfinților Brâncoveni", să facă o vizită la Casa Iancului, unde să se audieze o conferință chiar cu această temă „Martirajul Brâncovenilor".

După ce au vizitat expoziția de bază de la Casa Iancului, doamnele participante la această activitate, împreună cu un grup de turiști din Republica Moldova, aflați și ei în vizită la Casa Iancului, au audiat un material prezentat de doamna prof. FLORICA PERȚE, extrem de documentat, cu privire la domnia Brâncoveanului.

Datele biografice detaliate, cronologia evenimentelor din timpul domniei sale, modul în care Brâncoveanu a știut să ferească țara aflată la confluența intereselor a trei imperii de războaiele răvășitoare din acea epocă, au scos în evidență talentul său de mare și abil diplomat. Lunga sa domnie i-a permis să așeze țara, s-o statornicească, să-i dea puterea necesară de a putea răzbi prin vâltoarea acelor vremi atât de păcătoase, ceea ce l-au preamărit în sufletul poporului.

A știut să scape din capcanele întinse de dușmanii săi pentru a-l detrona și a putut manipula uneori, datorită informațiilor pe care le deținea, politica marilor imperii din jurul lui.

A înființat numeroaselor tipografii, lăcașuri de cult și de învățătură, care au luminat cu știința de carte mult tineret în vremea sa. A construit mult și cu folos, lăsând în urma lui un „stil Brâncovenesc" fin, elegant, plăcut la vedere, aparte, cu care ne mândrim și astăzi.

A adunat o uriașă avere cu care, la nevoie, a putut plăti chiar datoria țării, aceasta dându-i siguranță și putere, dar ea, averea, a fost totodată și cea care îl va duce la pierzanie. A avut grijă să întărească credința omului în toate cele sfinte construind mănăstiri, biserici, instituții cultice.

A fost un domnitor cu o gândire deschisă către lume, către progres, către legături de orice natură cu străinătatea. A încercat în mai multe rânduri să facă înțelegeri cu toți din jurul său, pentru a se asigura mereu de sprijin la nevoie, dar și pentru a slăbi puterea și presiunea otomană asupra țării sale.

Așa l-a perceput poporul, așa îl ține veșnicit în sufletul său, iar moartea lui și a copiilor lui martirică l-au însfințit pentru totdeauna. Doamne, ce multă nevoie am avea acum de-un Brâncoveanu, de-un Mircea, de-un Ștefan, de-un Mihai, pentru a ne ridica, fie și măcar pentru o clipă, în fala lumii și nu în disprețul ei, acolo unde suntem astăzi.

După acest moment, doamnele pensionare, Mării, au fost onorate cu un cadou oferit prin truda unei colege, doamna MARIA MAGDALENA CREANGĂ, iar mai apoi asistența a fost „îndulcită" cu bunătățile doamnelor DORINA KOLMAN și OGREAN MARIA.

A fost o activitate plăcută, intimă, de suflet, așa cum sunt toate cele organizate lunar de membrele Comisiei Județene de Femei din cadrul Ligii Pensionarilor din Tg.-Mureș, comisie condusă de harnica și inimoasa doamnă prof. pensionară Florica Perța.

Lasă un comentariu