Pentru ca să nu se mai repete: ZILE FIERBINȚI LA BUCUREȘTI

Distribuie pe:

Iată că anunțata manifestație a diasporei române organizată pe data de 10 august a.c. în Piața Victoriei în București în vederea înlăturării actualei guvernări s-a și petrecut. Conform declarațiilor prealabile, manifestațiile vor avea loc până la schimbarea guvernului actual, cerându-se alegeri anticipate. Ceea ce s-a petrecut în Piața Victoriei pe data de 10 august s-a văzut cât se poate de bine prin imagini transmise de posturile de televiziune, prin postările de pe rețelele de socializare, cu imagini foto și video, dar și comentarii din abundență. În urma evenimentelor care au avut loc, se publică date statistice, se lansează diferite teorii ale conspirațiilor, se dau îngrijiri medicale, se cercetează imagini, sunt interogate peroane, se întocmesc dosare penale și așa mai departe. E mult de lucru… Partea interesantă a problemei este cu totul alta.

DE LA CAUZĂ …

Mergând de la cauză la efect, să recunoaștem, cauza este guvernarea penibilă a actualei coaliții, care, pentru a-și salva liderii de penitență, au fost în stare să modifice conținutul legilor. În caz că unul din liderii actualei guvernări ar fi avut un dosar pentru prostituție, s-ar fi modificat legea, în sensul că, poate fi oricine puțin prostituat, astfel că legea i-ar fi încurajat pe oameni să devină parțial prostituați. Diaspora română fiind mai puțin familiarizată cu imbecilitatea politică contemporană neaoșă, înduioșată fiind de soarta conaționalilor de acasă, au promis că vor corecta aspectul și s-a organizat acest miting de la București.

LA EFECT

Am identificat cele două grupări antagonice: electoratul și cei aleși. Între ei, aleșii i-au interpus pe jandarmi și… ei știu încă pe cine. Partea cea mai interesantă este că atât politicienii, cât și jandarmii sunt ținuți în cârcă de populație, adică de electorat, și în mare parte de diaspora română. Politicienii, comparativ cu orice alte categorii ale populației, o duc de-a dreptul obraznic de bine, dar, din bani publici. Bugetarii știu foarte bine de unde le vin salariile, și cu toate astea, asistăm la un fel de masochism social prin care populația îi plătește pe politicieni ca să le facă nedreptate și viața amară, dar să și primească bătaie dacă protestează.

EFECTE ÎN DATE STATISTICE

Conform cifrelor date publicității, la mitingul din Piața Victoriei de la București au participat peste 50.000 de persoane. După alte surse, cifra se apropiase de 100.000. În urma intervenției în forță a jandarmilor asupra populației civile au necesitat îngrijiri medicale 440 de persoane, dintre care 65 au necesitat internări și îngrijiri la spital. Dintre jandarmi au fost rănite 9 persoane, iar un protestatar a necesitat o intervenție chirurgicală. Dar să comparăm aceste date cu cele de la „mineriadă", unde au fost 452 de răniți, 70 spitalizați și 382 de persoane ce au necesitat îngrijiri medicale fără spitalizare

CINE ZÂMBEȘTE CU GURA LARG DESCHISĂ?

Dar din toată povestea asta, în cele în urmă, tot politicienii ies bine. Sigur că majoritatea populației condamnă acțiunea în forță a jandarmilor. Numai că ei, jandarmii, nu au venit de capul lor în Piața Victoriei. Li s-a dat ordin când să ajungă acolo și cum să fie echipați. În legătură cu utilizarea echipamentului au primit ordinul de utilizare. Sigur că au fost și excese de zel, dar să nu neglijăm faptul că acești jandarmi sunt plătiți tocmai de cei asupra cărora ei au năvălit cu arsenalul din dotare: tunuri cu apă, gaze lacrimogene, bastoane de cauciuc, pistoale cu gloanțe de cauciuc.

DUPĂ FAPTĂ, ȘI RĂSPLATĂ

Actuala alianță guvernamentală va intra în istorie prin record de imbecilitate. Vor fi deschise noi dosare în baza plângerilor care s-au depus și se vor depune pentru dreptate, dar în cele ce urmează vă redăm și conținutul petiției formulate de „De clic", ce urmează a fi trimisă la ONU, în baza semnăturilor primite.

„Către:

Michelle Bachelet, noul Înalt Comisar pentru Drepturile Omului (preia mandatul la 1 septembrie 2018)

Zeid Ra'ad Al Hussein, Înalt Comisar pentru Drepturile Omului (își încheie mandatul la 1 septembrie 2018)

Petiție

English version of the petition.

Noi, semnatarii acestei scrisori, vă cerem ajutorul pentru investigarea și sancționarea abuzurilor Jandarmeriei Române, comise în data de 10 august. Peste 100.000 de cetățeni au participat pașnic în București la mitingul diasporei, pentru a-și manifesta nemulțumirile față de modificarea legilor justiției și a codului penal de către coaliția de guvernare.

Pe parcursul zilei de 10 august, Jandarmeria Română a intervenit asupra manifestanților disproporționat, în repetate rânduri. Au folosit gaze lacrimogene, proiectile cu șrapnel și tunuri cu apă. Au fost expuși intervenției Jandarmeriei mii de oameni de toate vârstele, inclusiv bătrâni, copii și femei însărcinate care își exercitau dreptul democratic de a protesta [1].

Fotografiile și video-urile din acea zi arată că jandarmii au utilizat excesiv forța, că au eliberat gaz iritant la intervale de 15 minute, că au lovit oameni la întâmplare, inclusiv pe cei cu mâinile ridicate într-un gest lipsit de agresivitate. Furiei jandarmilor au căzut pradă și patru turiști israelieni și peste opt jurnaliști, inclusiv de la televiziunea publică austriacă și de la cotidianul german Deutsche Welle.

Potrivit datelor oficiale din 11 august, 452 de persoane au necesitat îngrijiri medicale și 70 au ajuns la spital [2]. 35 de jandarmi au necesitat îngrijiri medicale și 11 au fost transportați la spital. S-au deschis 8 dosare penale împotriva demonstranților și alți 23 au fost amendați.

Instigarea jandarmilor la violență împotriva protestatarilor s-a produs chiar de către șefii Jandarmeriei, prin știrile false propagate. S-a creat o întreagă legendă cum că o femeie jandarm ar fi fost rănită și e „suspectă de fractură de coloană", în urma unei declarații oficiale a purtătorului de cuvânt. Femeia respectivă a fost filmată alergând la ieșirea din spital, la scurt timp după.

Mai mult, la o zi după violențe, Ministerul de Interne și Jandarmeria Română au declarat că forța a fost folosită în mod legitim și că jandarmii au acționat în auto-apărare pentru restabilirea ordinii publice. În conferința de presă, autoritățile au declarat că a fost imposibilă extragerea indivizilor violenți, ceea ce a justificat folosirea gazelor lacrimogene asupra întregii mulțimi prezente în piață.

În consecință, cerem ONU să demareze o analiză proprie a dovezilor și să evalueze acuzațiile de încălcare a drepturilor omului. Nu în ultimul rând, vă solicităm să reconsiderați oportunitatea prezenței jandarmilor români în programele internaționale de menținere a păcii.

De ce este important?

Jandarmeria Română nu este la primul scandal privind acuzații de servilism politic și comiterea de abuzuri împotriva cetățenilor. Este deosebit de îngrijorător faptul că Jandarmeria trece de la amenzi abuzive la violențe fizice deosebit de grave și manipulări primitive.

Este al treilea caz petrecut în două guvernări diferite, în care jandarmeria este acuzată că a provocat protestatarii, că și-a depășit atribuțiile, că nu a reușit să descurajeze accesele de furie violentă ale angajaților săi. Toate aceste acuzații trebuie să ajungă la urechile reprezentanților Națiunilor Unite, imparțiali și imuni la presiunile politicienilor români. Politicieni ce dau dovadă tot mai evidentă de tendințe dictatoriale și de o atitudine represivă față de opozanții civici.

De aceea, facem apel la recent numitul Înalt Comisar pentru Drepturile Omului, doamna Michelle Bachelet, de a lua o poziție oficială din partea ONU (Organizația Națiunilor Unite) de condamnare a violențelor forțelor de ordine din 10 august.

Note:

[1] Geeks for Democracy, https://abuzurilejandarmeriei.ro/abuzuri/

[2] Documentaria, https://stiri.declic.ro/documentaria-10august

[3] G4Media, „Vacanță încheiată cu o bătaie soră cu moartea: Efectiv ne-au linșat" - povestea unor turiști israelieni dați jos din taxi de jandarmi și bătuți crunt vineri seară / Ambasada Israelului: Considerăm acest incident ca fiind inacceptabil și extrem de serios, https://stiri.declic.ro/turisti-israelieni, https://stiri.declic.ro/video-adina-florea

[4] Corespondenții TVR Alex Costache și Ramona Avramescu, „Au dat cu gaze și cu tunul de apă, inclusiv în oameni nevinovați, pașnici. Depun mărturie și la Tribunalul penal internațional", https://stiri.declic.ro/alex-costache

[5] Deutsche Welle, „corespondentul DW, Cristian Ștefănescu, a fost agresat de jandarmi, încasând din senin câteva lovituri de baston", https://stiri.declic.ro/dw

[6] Valentin Stănescu, „M-au luat de jos, m-au imobilizat, și așa imobilizat m-au lovit în cap". https://stiri.declic.ro/marturie-valentin-stanescu

Lasă un comentariu