România: „Avem nevoie de ajutor!" Comisia Europeană: „Ajutați-vă singuri!"

Distribuie pe:

Europarlamentarul Laurențiu Rebega (Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni) a adresat, la 16 iulie, o scrisoare oficială comisarului european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Phil Hogan, solicitând sprijinul Comisiei Europene în situația creată de extinderea epidemiei de pestă porcină din România.

Potrivit răspunsului primit marți, 14 august, fermierii români nu pot spera la ajutoare de urgență din partea UE: există mecanisme de sprijin, dar efortul trebuie făcut de către autoritățile române, sintetizează, într-un comunicat remis AGROINFO, Laurențiu Rebega. Miza este uriașă: dacă epidemia se extinde dincolo de un anumit prag, România va trebui să-și sacrifice toate animalele, iar fermierii nu vor mai putea crește porci timp de 10 ani, avertizează europarlamentarul, potrivit sursei citate.

„Ministerul Agriculturii și ANSVSA comunică, însă, insuficient. În această perioadă, fiecare jurnal de știri ar trebui să cuprindă informații despre extinderea sau lichidarea focarelor și despre măsurile luate. Cetățenii ar trebui să fie informați și instruiți cu privire la deplasările în zonele afectate. Am discutat zilele acestea cu fermieri și procesatori din județele afectate. Starea de spirit este foarte proastă, la limita revoltei (…). Mai mult, se raportează situații în care oamenii sunt obligați să sacrifice animale în localități unde nu s-au făcut analize și unde nu sunt semne de îmbolnăvire. Suntem iarăși în situația în care cetățenii români se simt abandonați de autorități, iar peste orice problemă din societatea românească se așterne liniștea, după ce nu mai constituie un subiect de presă. Acest mod de a trata românii trebuie să înceteze", precizează Rebega.

Iată și fragmente din răspunsul lui Phil Hogan (text publicat pe portalul citat): „Deși înțeleg situația dificilă a crescătorilor de porcine din zonele afectate direct de boală, este imperios ca, întâi de toate, România să ia toate măsurile necesare pentru a ține epidemia sub control, cu precădere prin folosirea instrumentelor disponibile prin legislația privind sănătatea animalelor, în special în Directiva Consiliului 2002/60/EC (…). Măsurile implementate de România pentru monitorizarea și eradicarea Pestei Porcine Africane sunt deja susținute financiar de UE încă din 2015, printr-un program veterinar multianual completat de finanțarea de urgență, în baza dispozițiilor Regulamentului 652/2014".

„În timp ce este de o importanță deosebită ca cerințele de monitorizare și biosecuritate să fie respectate și răspândirea bolii limitată, autoritățile române trebuie, de asemenea, să reflecteze la posibilitățile de finanțare din cadrul programului pentru dezvoltare rurală pentru a dezvolta măsuri sustenabile, de lungă durată, pentru îmbunătățirea biosecurității în exploatațiile de porcine din România". Comisarul european adaugă că autoritățile române au posibilitatea „de a explora cadrul ajutoarelor de stat axate pe prevenirea, controlarea și eradicarea Pestei Porcine Africane".

Potrivit lui Hogan, regulamentele europene oferă posibilitatea unor măsuri „de natură excepțională și temporară", iar schema de ajutor de criză pentru fermierii români reprezintă o „măsură de ultim resort", care nu se poate activa în momentul de față.

„Aceste măsuri nu sunt, sub nicio formă, menite să ofere ajutor financiar continuu în zonele restricționate. În ultimul rând, dați-mi voie să vă atrag atenția asupra pericolului legat de stimularea economică a creșterii de porcine în zone în care riscurile de Pestă Porcină Africană devin endemice.

În încheiere, în scrisoarea dumneavoastră din data de 17 iulie menționați că vă așteptați ca fermierii români afectați de Pesta Porcină Africană să poată folosi rezerva de criză. Doresc să vă amintesc că această rezervă este formată din plăți directe. Statele Membre decid asupra activării sale, la nivelul Consiliului, ca măsură de ultim resort, în circumstanțe specifice, când anumite măsuri de ajutare a pieței care au legătură cu sectorul agricol nu pot fi finanțate din bugetele disponibile existente. Nu se poate aplica în cazul de față, așa cum este menționat în scrisorile trimise de dumneavoastră", a transmis comisarul Phil Hogan.

Potrivit ANSVSA, la mijlocul lunii august, numărul focarelor de pestă porcină africană a ajuns la 677. Acestea se află în 132 de localități din opt județe: Satu-Mare, Bihor, Sălaj, Tulcea, Brăila, Constanța, Ialomița și Galați, mai precizează sursa citată. Aceeași sursă arată că fermierii afectați de pierderea animalelor, din cauza pestei porcine africane, au primit, până în prezent, despăgubiri de peste 218.000 de lei, dar valoarea deconturilor solicitate depășește 3,5 milioane de lei.

Lasă un comentariu