MEDICAMENT PROMIȚĂTOR ÎN TRATAREA MALADIEI ALZHEIMER

Distribuie pe:

O echipă mixtă de cercetători japonezi și americani de la companiile Eisai, respectiv Biogen (Cambridge, Massachusetts), citată de descopera.ro, a dezvoltat un medicament, cunoscut sub numele de BAN2401, pentru tratarea maladiei Alzheimer, capabil să reducă placa amiloidă din creierul pacienților și să încetinească progresul demenței.

„Studiul nostru a implicat 856 de pacienți din Statele Unite, Europa și Japonia, cu simptome timpurii de declin cognitiv. Ei, au fost diagnosticați fie cu insuficiență cognitivă ușoară, fie cu demență ușoară a bolii Alzheimer, cu acumulări semnificative de proteine amiloide, care se constituie în plăci la nivelul scoarței cerebrale la persoanele cu boala Alzeheimer.

Multe alte medicamente au reușit să reducă nivelurile de amiloide, dar nu au prevenit declinul memoriei sau alte dificultăți cognitive. În cazul administrării acestui medicament, cunoscut sub numele de BAN2401, s-a constatat atât un nivel de amiloid redus, cât și scăderea declinului cognitiv comparativ cu pacienții cărora li s-a administrat placebo.

Dintre cei 161 de pacienți din grupul care a luat cea mai mare doză, 81% au avut scăderi semnificative ale nivelurilor de amiloid, pe care le-au transformat din amiloid pozitiv în amiloid negativ, ceea ce înseamnă că nivelurile de amiloid ale pacienților a scăzut într-un procent suficient de mare pentru a ajunge sub pragul care provoacă demența.

Și pe o serie de teste cognitive și funcționale care măsoară memoria și abilitățile, cum ar fi planificarea și raționamentul, grupul cu doze mari de medicament a demonstrat un declin cognitiv care a scăzut cu 30% mai mult decât rata de scădere a grupului placebo.

Rezultatele au fost semnificative statistic la 18 luni după ce pacienții au început să ia medicamentul, dar îmbunătățirea a început să fie observată după aproximativ șase luni.

Cei 253 de pacienți din grupul care a primit cea de-a doua doză (cea mai mare) aveau și rezultate privind nivelul de amiloide și cognitive care au urmat o tendință similară.

Sunt necesare studii mai ample pentru a ști dacă noul medicament este cu adevărat eficient, dar dacă rezultatele sunt pozitive, medicamentul poate fi primul care combate cu succes atât modificările cerebrale, cât și simptomele bolii Alzheimer, care afectează aproximativ 44 de milioane de oameni din întreaga lume, estimându-se că aceste cifre se vor tripla până în 2050", afirmă oamenii de știință.

Lasă un comentariu