Cuvântul, instrumental și... moartea

Distribuie pe:

„Dumnezeu a permis, prin cuvânt, clădirea unui imperiu al credinței și, după 2000 de ani de la răstignirea pe Cruce, încă își lărgește granițele, împotriva furtunilor nenumărate și nemăsurate ale Anticriștilor, ale celor ce folosesc cuvântul pentru a ucide, nu pentru a înălța în duh, pentru a slăvi creația. Buni și răi, deopotrivă, suntem ai Lui, și, mai devreme sau mai târziu, ne întoarcem cu fața spre El. Este greu de explicat în cuvinte atitudinea unor mari savanți, cunoscuți ca atei convinși, care se întorc la Dumnezeu. Răspunsurile lor sunt cuvinte care nu pot fi răstălmăcite. Faptul că ei ajung să facă un asemenea pas, după ce toată viața s-au împotrivit cu cerbicie lui Dumnezeu, au adus «argumente științifice», dar nu și probe credibile că El nu există, definește subtilitatea cu care lucrează cuvântul. Omul simplu, pentru care îndoiala ține uneori loc de justificare, trebuie și poate să învețe din asemenea experiențe. În această eră super-tehnologizată, când informația circulă aiuritor de repede, cel mai puternic mod de a face față agresiunii spirituale este tot cuvântul, iar dacă, cuvântul Scripturilor va ajunge la mintea și sufletul oamenilor, izbăvirea este mai aproape."

Ioan Astalus (1957- ), scriitor și sculptor, născut în satul Gâmbuț, județul Mureș. A absolvit Școala de Artă din Târgu-Mureș și un curs de restaurator - Oxford University (2005). A participat la expoziții de sculptură în București, Budapesta, Nurenberg, Tg.-Mureș. De asemenea, a participat cu caricaturi la expoziții în București, Gura Humorului, Zalău, Arad, Cluj-Napoca, Tg.-Mureș, Gheja. A fost distins cu diplomă de excelență la Zalău, în 1997, și Gura Humorului, în anul 2004, unde a obținut locul II. Tehnica folosită: sculptură în lemn, cretă, piatră, gips etc., iar în caricatură, creionul, grafitul, tușul și culorile pastel. Este cuprins în „Antologia caricaturiștilor români", autori fiind: M. Pânzaru, R. Soare, Șt. Popa Popas, revista Flacăra, în presa locală, și în ziarele „Cotidianul" și „Evenimentul zilei". Este membru al A.A.P. Mureș din 1983. Este autor a 14 cărți publicate. A sculptat busturile unor mari personalități: Mihai Eminescu, Ștefan cel Mare și Sfânt, Constantin Brîncoveanu, Burebista, Decebal, Horia, Mihai Viteazul, Florin Piersic, Dumitru Prunariu, Traian Vuia ș.a. A realizat opere în diferite semințe și fructe, cele mai mici fiind în semințele de strugure și boabe de orez. Constructor de corăbii în sticlă, cea mai mică fiind de 16 mm, propusă pentru Cartea Recordurilor.

***

„NOI LUCRĂM CU INSTRUMENTELE PE CARE NI LE-A LĂSAT DUMNEZEU... NU ESTE NICIUN MOTIV CA ȘTIINȚA ȘI RELIGIA SĂ FIE ANTAGONICE. AMÂNDOUĂ PROVIN DIN ACEEAȘI SURSĂ, SINGURA SURSĂ ADEVĂRATĂ-DUMNEZEU, CREATORUL". (Interviu în Național Catholic Register, dec. -1996)

Joseph Murray (1919-2012), laureat NOBEL în Medicină și Fiziologie (co-fondatorul transplantologiei). Acesta, cu echipa sa de medici, a reușit primul transplant al unui organ uman, în anul 1954, prelevând un rinichi de la un geamăn monozigot și transplantâdu-l fratelui acestuia și, a deschis, astfel, un nou domeniu în medicină. Și-a început cariera medicală după ce a terminat studiile la Harvard, și după un stagiu în chirurgie cu militarii răniți în cel de-Al Doilea Război Mondial. După prima operație reușită, alți 600.000 de pacienți din lumea întreagă au beneficiat de transplantul de organe.

***

„CELE DINTÂI DATORII LE AVEM FAȚĂ DE DUMNEZEU. ÎNAINTEA MORȚII, NECREDINCIOSUL DEVINE CREDINCIOS".

Cicero Marcu Tullius (106-43 î. d. Hr.), cel mai vestit orator roman, filosof, politician, jurist, teoretician politic, consul și constituționalist roman. A jucat un rol important în perioada de sfârșit a Republicii romane. A fost autorul roman care a exercitat cea mai profundă influență asupra literaturii latine și s-a manifestat ca unul din cei mai prolifici scriitori, mai prolific chiar decât Seneca și Augustin. A fost socotit „Părintele oratoriei antice".

***

P.S. Adevărata comuniune între oameni, într-o iubire sfântă, se înfăptuiește în Hristos, care se roagă pentru unitate: „Ca toți să fie una, după cum Tu, Părinte, întru Mine și eu întru Tine, așa și aceștia în Noi să fie una" ( Ioan 17, 21).

„1001 CUGETĂRI" vol. XII

Lasă un comentariu