SĂRBĂTOAREA CHIHERENILOR ȘI A URISENILOR

Distribuie pe:

Ca și în anii precedenți, locuitorii comunei Chiheru de Jos au ținut să încununeze eforturile depuse pentru recolta din acest an ce va să fie, cu o sărbătoare câmpenească. Legat de acest eveniment, domnul Eremia Pop, primarul comunei, ne-a relatat următoarele: „Sărbătoarea comunei Chiheru, respectiv, sărbătoarea chiherenilor și a urisenilor este la a XIV-a ediție și încercăm să îi dăm o notă specifică pentru o sărbătoare mare, asta și datorită faptului că în acest an aniversăm 100 de ani de la Unirea Transilvaniei cu România și evenimentul este de o însemnătate deosebită, iar noi marcăm, odată cu sărbătoarea comunei și sărbătoarea aceasta a țării. Sărbătoarea noastră se desfășoară cu chemare de către tinerii care sunt în căruțe și călări și care fac invitații pentru cele patru sate, o invitație de a participa toată lumea la sărbătoare, trecând prin sate și invitându-i la Chiheru de Jos, la locul denumit «târg», pentru a sărbători evenimentul. În prima zi, respectiv sâmbătă, după ora 16, ca program artistic avem prezența unor tineri interpreți de muzică populară și ușoară, în general din zona noastră. Avem și un anunț de prezentare de carte, avem și un concurs de artă culinară, iar în a doua zi, de la ora 14, începe sărbătoarea în perimetrul descris. A doua zi este de fapt apogeul sărbătorii noastre. De la ora 10 se oficiază Sfânta Liturghie în cele patru biserici ale comunei, ridicându-se un parastas de obște pentru fiecare sat în parte, după care, la ora 14 este cuvântul de deschidere, unde vor fi prezente oficialitățile, formațiile artistice din comună și județele Cluj și Mureș. Ziua de duminică este caracterizată prin prezența unor formații deosebite, cum este Ansamblul «Moștenitorii din Chiher», care evoluează pentru prima dată pe scena noastră.

Anul trecut, la vremea asta, încă nu era înființat, iar acum avem în acest ansamblu dansatori, cântăreți de muzică populară și instrumentiști, care, în decurs de un an, au învățat să interpreteze la vioară și acum sunt prezenți pe scenă. Avem interpreți din Cluj-Napoca, de la Universitatea «Babeș-Bolyai», de la Academia «Gheorghe Dima» din Cluj-Napoca, de asemenea din Târgu-Mureș și Reghin. Ziua de duminică este foarte încărcată, caracterizată, de asemenea, prin concursuri de gătit, de calitatea cașurilor, slăninii, a produselor autentice de bucătărie tradițională din zonă. Încercăm să facem o sărbătoare a locuitorilor comunei, cam așa cum și-o doresc. Avem din fiecare sat, pe lângă Primărie, câte o familie care ne ajută, ne sfătuim, ne consiliem, cum să organizăm evenimentul. La eveniment vor participa foarte mulți părinți, bunici și rude ale copiilor și ale tinerilor interpreți care vor evolua pe scenă. Este un prilej de socializare, de întâlnire a membrilor comunității, de a se revedea după un timp, în zi de sărbătoare. Oamenii de la țară sunt prinși în activități specifice și au nevoie și de momente de relaxare".

La organizarea evenimentului, pe lângă Primăria Chiheru de Jos și Consiliul local, au pus umărul la greu familiile Vasile Oltean din Chiheru de Jos, Gheorghe-Sorin Bogdan din Chiheru de Sus, Iuliu Moldovan din Urisiu de Jos, Ioan Șerdean din Urisiu de Sus.

La 18 august a.c., în prima zi de sărbătoare a chiherenilor, am asistat întâi la o paradă-concurs a cailor și a atelajelor, care, trecând prin fiecare sat, chemau, conform tradiției, la sărbătoare. Să precizăm un aspect important: la această sărbătoare, portul popular tradițional a fost obligatoriu în vestimentația participanților. În timp ce tinerii interpreți evoluau pe scenă, participanții la sărbătoare se puteau delecta cu mici și bere, cotlete la grătar, cu produse culinare și de artă meșteșugărească tradițională. Prima zi de sărbătoare s-a încheiat cu o seară de dans, desfășurată la Căminul Cultural din Chiheru de Jos.

Ziua de duminică, 19 august, a debutat pentru chihereni cu participarea la Sfânta Liturghie, iar la ora 14, pe amplasamentul denumit „târg" sau „teren de fotbal", s-a petrecut deschiderea oficială a sărbătorii. Pe scenă au urcat oficialitățile locale, înțelegând prin asta, conducerea Primăriei Chiheru de Jos și consilierii locali. Un sobor de preoți din comună a ținut un parastas de obște și a binecuvântat sărbătoarea chiherenilor. Din partea organizatorilor au rostit alocuțiuni primarul comunei, Eremia Pop, și Vasile Oltean. Prin evoluțiile lor pe scenă au delectat spectatorii Adriana Dunca, Denisa Sabău, Anton Grama, Ionel Botoș, Ionela Moruțan, Livia Șorlea, Iulia Maier, Raluca Bogătean, Mihai Trif, Anca Branea, Ovidiu Furnea, Ina Todoran, Costi Dumitru, Teodora, Narcisa și Teodor Țogorean, Mihaela Brateș Lateș, Maria Neag, Grupul vocal folcloric „Zestrea Ardealului", Dorin Pintea, Ansamblul „Mugurelul", în colaborare cu Casa de Cultură „Eugen Nicoară" din Reghin, Ansamblul folcloric „Doina Mureșului" din Reghin, Ansamblul folcloric „Moștenitorii" din Chiheru de Jos, Ansamblul „Mugurașii Șincaiului", cât și interpreți de muzică populară, locali și aportul deosebit al maestrului profesor Puiu Râmba. Sonorizarea a fost asigurată de Cristiano Soundline, iar prezentatori au fost Iulia Maier și Iosif Ciunterei. Un număr de patru familii din comună au primit diplome aniversare de fidelitate la împlinirea a 50 de ani de căsătorie: Petru Pavel și Maria Grama, Ioan și Antonia Ardelean, Vasile și Lucreția Suciu, Gavril și Fira Hârșan.

La concursul de artă culinară, secțiunea „mâncăruri gătite", locul întâi i-a revenit doamnei Mirela Cernea, locul doi pentru Maria Maloș, la secțiunea „din cămara toamnei", locul întâi Viorica Matei, secțiunea „cea mai bună urdă", locul întâi Ioan Cernea, secțiunea „deserturi", locul întâi Mirela Cernea pentru cele mai bune urdoici, locul doi Magdalena Bogdan pentru cele mai bune gomboțuri cu prune, locul doi la deserturi Emilia Cozma pentru cea mai bună cocă cu prune, locul doi pentru cele mai bune gogoașe Alina Pop. Premiile acordate la concursul ecvestru au fost: premiul întâi pentru cea mai frumoasă pereche de cai Ioan Șerdean, locul întâi Gheorghe Cioloca, Constantin Pop, locul doi Ioan Suciu, Florin Tătar. La secțiunea „cel mai frumos cal și călăreț": locul întâi Mihai Sima, Liviu Bucin, Andrei Moldovan, locul doi Andrei Pop, Ioniță Bucin, Vasile Suciu, locul trei Gheorghe Cernea, Vasile Șerdean, apoi două premii speciale pentru Mihai Cioloca și Tiberiu Lingurar. Sărbătoarea chiherenilor s-a încheiat duminică seara, târziu, impregnându-le participanților multe amintiri plăcute.

Lasă un comentariu