Proiect: PEDEAPSA PENTRU UCIDERE DIN CULPĂ, FĂRĂ SUSPENDARE!

Distribuie pe:

Pe pagina sa de Facebook, Robert Cazanciuc (PSD), președintele Comisiei juridice din Senat, a anunțat că va propune în Parlament modificarea Codului Penal, în sensul înăspririi pedepsei pentru infracțiunea de ucidere din culpă săvârșită de un șofer fără permis sau aflat sub influența băuturilor alcoolice.

„Există, de mai mult timp, dezbateri între specialiștii în drept, despre forma de vinovăție a celui care, beat sau fără permis, se urcă la volan și produce un accident soldat cu pierderea de vieți - dacă nu ne aflăm în situația unui omor și nu doar a unei ucideri din culpă.

Până la dezlegarea acestei chestiuni de drept, voi propune colegilor mei, senatori și deputați, la începutul sesiunii parlamentare din septembrie 2018, să modificăm articolul 192 din Codul Penal, referitor la uciderea din culpă, astfel încât, în situația săvârșirii acestei infracțiuni de către o persoană care conduce un autoturism fără a poseda permis de conducere sau sub influența băuturilor alcoolice, adică în concurs cu infracțiunea de conducere fără permis, sau cu infracțiunea de conducere sub influența alcoolului, să nu mai poată fi acordată suspendarea executării pedepsei sub supraveghere.

Fără a fi adeptul majorării limitelor de pedeapsă ca formă de prevenire a săvârșirii de infracțiuni, am convingerea că soluția legislativă propusă va putea contribui, prin aplicare și popularizare cu sprijinul presei, la salvarea a sute de vieți, anual! Numărul infracțiunilor rutiere se dublează de la un an la altul, ceea ce arată că toleranța trebuie să aibă anumite limite.

Când îți dai voie să te urci la volanul unui autoturism după ce până și Bachus ar putea să te invidieze pentru dragostea față de alcool, trebuie să înțelegi că semenii tăi vor avea obligația să te educe cu privire la ce înseamnă libertatea atunci când pui în pericol viețile altora.

Opinia publică consideră ca fiind prea blândă o condamnare cu suspendare într-o asemenea situație. O știre despre o beizadea care a produs un accident soldat cu pierderea unei vieți omenești nu putea să nu aducă în discuția publică și modul de sancționare al unor astfel de fapte.

Nu știu dacă judecătorul care a pronunțat o pedeapsă cu suspendare era preocupat de amenda pe care risca să o primească România din partea CEDO pentru supraaglomerarea din penitenciare sau condițiile concrete din dosar îi permiteau sau chiar îl obligau la o asemenea soluție.

Ceea ce cunosc, însă, din dezbaterile la care am participat, este indignarea opiniei publice față de o asemenea abordare, considerată mult prea blândă în cazul curmării unor vieți omenești de către o persoană care nu avea ce căuta pe șosele la volanul unui autoturism, fără permis de conducere ori în pragul unei come alcoolice", scrie pe Facebook senatorul Robert Cazanciuc, fost ministru al Justiției.

Lasă un comentariu