Azi, la Sighișoara, începe Festivalul ProEtnica

Distribuie pe:

Asociația Centrul Educațional pentru Tineret Sighișoara (ibz) în parteneriat cu Guvernul României - Departamentul pentru Relații Interetnice (DRI) și Consiliul Județean Mureș organizează ProEtnica - Festival Intercultural Sighișoara, în perioada 22-26 august 2018.

Festivalul va cuprinde momente de dans și muzică tradiționale, susținute de peste 50 de ansambluri ale grupurilor etnice, care vor putea fi urmărite pe scena amplasată în Piața Cetății. De asemenea, evenimentul mai cuprinde o secțiune științifică, seri de film, expoziții comune de artă, care reunesc lucrări ale artiștilor contemporani din rândul minorităților naționale. Programul reunește și meșteșugari și standuri de prezentare ale minorităților naționale, ce pot fi vizitate zilnic, între orele 10-18.

Serile festivalului Proetnica 2018 aduc pe scenă formații și interpreți consacrați atât în țară, cât și în străinătate. Miercuri va concerta trupa Eztán, joi, Maia Morgenstern împreună cu Bucharest Klezmer Band, precum și Ionuț Galani. Fanfara de la Cozmești cu Ina Chiriac vor antrena publicul vineri. Seara de sâmbătă va aduce pe scenă trupa Farfarello împreună cu Ioji Kappl și Ovidiu Lipan Țăndărică.

Acest proiect urmărește consolidarea păcii interetnice într-o societate pluralistă și democratică. ProEtnica își propune să devină o Agora pentru exprimarea, păstrarea și dezvoltarea identităților etno-culturale din România, promovând dialogul intercultural și interacțiunea artistică pe plan european. În acest cadru, organizatorii evenimentului se bucură de participarea a peste 600 de reprezentanți ai minorităților naționale din România. De remarcat prezența minorității naționale a sorabilor din Germania, care dezvoltă latura internațională a festivalului. 

Proiectul este susținut de către Departamentul pentru Relații Interetnice al Guvernului României și Consiliul Județean Mureș, în calitate de parteneri, precum și de către Ministerul Culturii și Identității Naționale și Municipiul Sighișoara, în calitate de finanțatori.

Evenimentul se bucură și de sprijinul Ambasadei Republicii Federale Germania București, Institutul Cultural Român din cadrul Guvernului României, Institutul pentru Relații Externe din Stuttgart (Institut für Auslandsbeziehungen Stuttgart) și Ministerul pentru Știință, Cercetare și Cultură al Landului Brandenburg al Republicii Federale Germania.

 

(proetnica.ro)

Lasă un comentariu