Statistica dă dreptate patronilor

Distribuie pe:

Numărul muncitorilor străini în România a atins un nou maxim, respectiv de 17.000 de persoane, potrivit ultimelor date ale Ministerului Muncii. În primele șapte luni ale anului, au intrat în țara noastră peste 4.300 de angajați din Sri Lanka, Nepal, China, Turcia sau Vietnam. Angajatorii susțin că sunt de încredere și muncitori, dar deloc ieftini.

Datele publicate în luna iunie de Eurostat par să confirme situația patronilor români care nu găsesc forță de muncă. În acest context, Guvernul ia în calcul modalitatea de a permite firmelor din România să aducă angajați din afara Uniunii Europene.

Cifrele Eurostat indică faptul că, anul trecut, din cei 15,02 milioane de locuitori ai României cu vârste între 15 și 74 de ani, doar 9,1 milioane erau activi economic. Restul, de 5,9 milioane, nu erau angajați. Asta înseamnă că 39,3% din populația României cu vârste de 15-74 de ani era inactivă.

Comparativ, Bulgaria avea o rată de 38,5%, iar Ungaria, de 38,2%. Italia, una dintre principalele destinații ale forței de muncă din România, se afla pe primul loc, cu 42,9%. România ocupa locul șase în Uniunea Europeană în această privință. Media UE este de 35,3%.

În ceea ce privește rata șomajului, România este pe locul șase de la coadă, media UE la șomaj fiind de 7,6%. Cea mai mare rată a șomajului din UE se regăsește în Grecia (21,5%), urmată de Spania (17,2%), o destinație importantă a forței de muncă din România.

Potrivit Eurostat, șomerii sunt cei care nu au de lucru, dar care și-au căutat de lucru în mod activ cel puțin o dată în ultimele patru săptămâni și care sunt pregătiți să lucreze în următoarele două săptămâni, dacă își găsesc job. Persoanele inactive sunt cei care nu fac parte din forța de muncă, nefiind nici angajați, nici șomeri. De regulă, aici intră elevi, studenți, pensionari, persoane cu dizabilități care nu pot lucra etc.

În România, din cei 8,6 milioane de oameni ocupați, cu vârste de 15-74 de ani, 6,39 milioane sunt angajați, 1,57 milioane sunt persoane fizice autorizate, liber-profesioniști și alți lucrători pe cont propriu și 0,7 milioane sunt lucrători familiali (persoane care ajută alți membri ai familiei, într-o mică afacere sau în agricultură, de exemplu). 

Lasă un comentariu