ZILELE ORAȘULUI IERNUT - 2018

Distribuie pe:

Organizatorii tradiționalei sărbători comunitare, Primăria și Consiliul Local Iernut, le-au oferit iernuțenilor și invitaților, timp de trei zile, un bogat și atractiv program cultural, artistic, sportiv și de divertisment.

Programul zilei de vineri, 17 august 2018, a început în sala mică a Casei de Cultură cu vernisajul expoziției de pictură a doamnei Demeter Magdalena, cu două lansări de carte, a continuat pe scena în aer liber cu demonstrații de arte marțiale, fitness și culturism, coordonate de antrenorii 18 Gym, Vlad Ronea, Alexy Ronea, Adelin Oglejan, Neluțu Nendrean și s-a încheiat cu recitalul solistei Mira, pe aceeași scenă.

Concepută într-o manieră modernă (fără moderator), promovată de domnul inginer Cornel Mărginean, președintele Asociației Culturale “Club XXI”, lansarea de carte s-a desfășurat ca un benefic dialog între autori, critici literari și cititori. În cuvântul de început, domnul primar Ioan Nicoară a menționat că întregul program din acest an al Zilelor Orașului Iernut este dedicat Centenarului Marii Uniri (1918-2018) si omagierii eroilor români care, în timpul Epopeii de pe Mureș, de la Oarba și Iernut (septembrie-octombrie 1944), au luptat până la jertfa de sine pentru eliberarea și reîntregirea României.

Doamna Rodica Olteanu, artist plastic din București, a surprins asistența cu noutatea informațiilor referitoare la activitatea creatoare a profesorului Mircea Gheborean, la implicarea acestuia în viața comunității ludușene si la munca de elaborare a noii sale cărți, “LUDUȘ. AVEREA SECURITĂȚII” (Editura “Mega Image”, Târgu-Mureș, 2018). Autorul cărții a prezentat succint cele trei capitole ale cărții sale, Apropierea de Securitate, Moștenirea Securității, Scurtă istorie a Securității, printr-un permanent dialog cu iernuțenii prezenți la eveniment.

Cartea domnului inginer Cornel Mărginean, având un titlu aproape imposibil, “SFATURI PE CARE NU LE CERE NIMENI”, a fost prezentată de actorul și regizorul de teatru Rudi Moca, dintr-o perspectivă scenică, Însoțită de suport muzical și un scurt metraj, regizate de la pupitru electronic de amfitrioana evenimentului, doamna Dana Gurghean, bibliotecar-șef și director al Casei Orășenești de Cultură.

Au intervenit cu opinii proprii referitoare la conținutul celor două cărți lansate, domnul profesor Sever Pop, președintele onorific al Cercului ASTRA Iernut, doamnele profesor Monica Pop, lector universitar doctor Maria Dorina Roșca, Ioana Dâmbean, Dana Gurghean.

Sâmbătă, 18 august 2018, evenimentul central l-a constituit ceremonialul deschiderii oficiale a sărbătorii comunitare. Pe scenă au urcat: primarul Ioan Nicoară, viceprimarul Vasile Mărginean, consilierii locali, inginerul Emil Cindrea, reprezentant al Societății Romgaz și al Termocentralei Iernut, generalul maior (R) Gheorghe Popa, reprezentant al Asociației Naționale a Veteranilor de Război din România, domnul senator Cristian Chirteș, președintele PNL Mureș.

În numele administrației publice locale, primarul Ioan Nicoară i-a felicitat, i-a premiat și i-a distins cu diplome pe elevii cu rezultate deosebite la învățătură, de la Școala Gimnazială, Tițiu Monica Iulia, Șeulean Dragoș Oliviu și Kosa Szidonia Sara, precum și pe cei de la Liceul Tehnologic, Tamaș Ana Gabriela, Biriș Victoria, Șuta Georgiana Diana. În semn de înaltă cinste a cadrelor didactice pensionare, au fost premiate și distinse cu Diplome de Excelență doamnele educatoare Dumitrașcu Elvira, Șerdean Florica, Ghirca Eugenia, Maier Ștefania, Lung Nelica, Truță Maria și Petean Cornelia, doamnele învățătoare Oargă Maria, Pașca Maria, Pârlea Victoria, Moldovan Aurelia, Raț Dumitra, Mureșan Maria, Cocoară Maria, Tõrõk Irma, Cătană Lucreția, domnii învățători Pârlea Andronic și Raț Aurel, profesorii Șimon Margareta, Belean Veturia, Medar Ioan, Cocoară Alexandru, Cormoș Veturia, Cosma Elena, Cociș Speranța, Cornea Ana, Căpușan Georgeta, Marcu Laura, Turtă Georgeta, Nemeș Alexandra, Scridon Beta, Dudilă Ana, Andreica Maria. Cu Diplomă de Excelență a fost distinsă post-mortem, cea care a fost profesoara Ana Tămaș, mulți ani directoare a Liceului Tehnologic. În memoria ei s-a păstrat un moment de reculegere.

În aplauzele asistenței, au fost răsplătiți cu cea mai înaltă distincție locală și anume TITLUL DE CETĂȚEAN DE ONOARE al orașului Iernut, doamna Chira Alexandra Deliana, sportivă de excepție la nivel local, național și internațional, domnul Cindrea Emil, fost director general al Societății Romgaz, actualmente director general adjunct, care, prin Termocentrala de la Iernut asigură 500 de locuri de muncă și sume importante la bugetul local, preotul paroh ortodox Feier Silviu Eleodor, dăruit cu toată ființa sa vieții spirituale, religioase și culturale din oraș, ctitorul onorific al Bisericii “Sfântul Ierarh Nicolae” din Parohia Ortodoxă Iernut II, medicul de aleasă dăruire în slujba sănătății iernuțenilor, Simion Dan Dumitru.

Cu aplauze au fost primiți și răsplătiți CORUL BELCANTO, din Sărmașu, care, sub bagheta dirijorului preot profesor Daniel Camară i-a încântat pe iernuțeni cu prelucrări corale de cântece populare și cu cântece patriotice.

Duminică, 19 august 2018, a fost rândul familiilor longevive din oraș să fie distinse cu Diplome de fidelitate și premii, de către primarul Ioan Nicoară, în cadrul emoționantului eveniment NUNTA DE AUR. A fost și o zi a cântecului și dansului popular. Au cântat Ovidiu Furnea, Monica Belean, Larisa Codorcea, Darius Botorea, Raluca Mureșan, Rareș Măcinică și Roxana Iagăr (favoriții mei) Anca Manoilă, Corina Avram, Cosmina Șeulean, Alexandru Rus, George Hădărig, dar și formațiile Bojtoryan și Direcția 5. Ritmurile populare au răsunat vioi și incitant datorită componenților Ansamblului românesc “Iernuțeana”, ansamblului maghiar “Hajdina” și dansului țigănesc.

 

Lasă un comentariu