CRESC ȘANSELE DE SUPRAVIEȚUIRE A FEMEILOR CU INFARCT

Distribuie pe:

Oamenii de știință americani de la Universitatea Washington, citați de descopera.ro, susțin că medicii femei cresc șansele de supraviețuire a pacientelor cu infarct.

“În studiul nostru, am colectat datele de la 580.000 de cazuri de infarct din Florida, pe care le-am analizat pe durat a 19 ani, între 1991 și 2010. Din această analiză rezultă că pacientele tratate de medici bărbați au probabilități mai mici de supraviețuire (cu 1%) decât bolnavii de ambele sexe tratați de medici femei.

Aceste rezultate sugerează un motiv care explică inegalitatea de gen în decesele provocate de infarct: majoritatea medicilor sunt bărbați, iar doctorii par să aibă mai multe probleme când tratează paciente de sex feminin.

Totuși, indicele de mortalitate a pacientelor îngrijite de medici bărbați se reduce pe măsură ce aceștia au tratat anterior mai multe femei. O explicație ar putea fi și faptul că medicii femei dau dovadă de o mai mare abilitate în tratarea bolnavelor de inimă.

Diferența ar putea fi determinată de capacitatea doctorițelor de a înțelege mai bine femeile și de modul în care simptomele infarctului ar putea să fie diferite față de cele ale bărbaților, precum și de capacitatea de a comunica cu pacienții de sex feminin. Astfel, pacientele tind să fie mai greu de diagnosticat și mai dificil de tratat de medici bărbați.

Simptomele atacului de cord pot fi diferite pentru bărbați și femei. Unele semne mai puțin cunoscute includ durerea maxilarului, dureri de spate, disconfort în ambele brațe (nu doar la stânga) și greață.

Simptomele resimțite la nivelul pieptului apar de regulă în cazul bărbaților, dar se pot manifesta și la femei: presiune, senzație de apăsare și durere în centrul pieptului, care poate difuza spre gât, umăr sau braț; disconfort la nivelul pieptului, însoțit de slăbiciune, senzație de leșin, transpirație, greață, dificultăți respiratorii (respirație foarte scurtă).

Studiul evidențiază faptul că primul simptom căutat de medicii de la Urgență atunci când se bănuiește un infarct îl reprezintă durerea în piept. Foarte puțini medici verifică existența altor simptome, mult mai comune în cazul femeilor.

Cele mai comune simptome ale infarctului la femei sunt dificultăți respiratorii (în 57,9% dintre cazuri), slăbiciune (în 54.8%), oboseală neobișnuită (în 42,9% dintre cazuri), greață, amețeală, disconfort în partea inferioară a pieptului, presiune sau disconfort în partea superioara a abdomenului, durere de spate”, explică specialiștii americani. 

Lasă un comentariu