Fie vară, fie iarnă, românii vor temperaturi ridicate în dormitor

Distribuie pe:

Visele vin mai ușor și sunt mai plăcute dacă și ambientul este unul cât mai adecvat. Și nu este vorba doar de cât de mătăsoase sunt așternuturile sau de cât de confortabilă este salteaua, cât mai ales de temperatura din dormitor. Cel puțin așa reiese dint-un sondaj realizat de E.ON și Kantar EMNID la nivel european, care relevă că între Vestul și Estul Europei există diferențe de câteva grade Celsius, în plus sau în minus, când vine vorba de mercurul termometrelor din încăperile de dormit.

Potrivit studiului, românii își manifestă în cea mai mare măsură preferința pentru o cameră de dormit călduroasă, 94 de procente dintre cei chestionați recunoscând că dorm cel mai bine la temperaturi de 20°C sau peste. Și în Ungaria sau Turcia, un nivel ridicat al căldurii în dormitor este destul de apreciat, 82 de procente dintre unguri și 76 de procente dintre turci preferând să doarmă la temperaturi de cel puțin 20°C.

Cu toate acestea, o privire spre Vest dezvăluie cât de diferite sunt obiceiurile europenilor în această privință: deși această vară toridă nu a permis întotdeauna să fie asigurată o temperatură ambientală optimă în locuințe, germanilor și francezilor le place ca încăperile lor de dormit să fie mult mai răcoroase. Un total de 66 de procente dintre respondenții din Franța și 65 de procente dintre cei din Germania preferă să se odihnească în încăperi cu o temperatură mai mică de 20°C.

Dormitoarele cu adevărat reci, cu temperaturi de 15°C sau mai puțin, se găsesc în Marea Britanie, unde aproape un sfert dintre respondenți, 22 de procente, preferă o temperatură mai degrabă arctică decât una văratică. Și în Germania, 15% dintre germani mărturisesc că preferă să doarmă la temperaturi sub 15 grade. Prin comparație, doar 1 procent dintre români se simt confortabili cu o astfel de temperatură în dormitor, iar doar 6% din totalul celor care au răspuns ar alege să doarmă într-o încăpere cu o temperatură mai mică de 20°C.

Dacă luăm temperatura medie rezultată în urma tuturor răspunsurilor dintr-o țară, atunci vedem că oamenii din România și Turcia preferă cele mai ridicate temperaturi pentru dormitoarele lor, respectiv 22,3°C, în timp ce britanicilor și germanilor le plac cele mai scăzute, respectiv 18 și 18,2°C.

Rezultatele fac parte din studiul “Trăind în Europa, 2018”, în cadrul căruia E.ON și Kantar EMNID au chestionat circa 10.000 de oameni din Danemarca, Franța, Germania, Italia, Marea Britanie, Republica Cehă, România, Suedia, Turcia și Ungaria.

 

Lasă un comentariu