Colțul pentru minte, inimă și literatură TEODOR OANCĂ - Un mini concert

Distribuie pe:

Încă de la ora 9, platoul din fața DNA din municipiu, str. Libertății nr. 13, era ticsit de reporteri și cameramani. Urma să sosească, dintr-un moment în altul, domnul Paraschiv Antoniu, administratorul unui important trust de construcții, a cărui cifră de afaceri trece de cinci milioane de euro.

Interesul manifestat pentru prezența la DNA a domnului Antoniu s-a accentuat când s-a aflat pe surse că dânsul va candida la alegerile parlamentare din toamnă, din partea celui mai important partid de opoziție, Partidul Prosperității Personale.

Știrea că dl Antoniu ar urma să dea cu subsemnatul la DNA a apărut în presă încă de anul trecut, după o cercetare de vreo șapte ani, apoi s-a așternut o tăcere suspectă, așa cum se întâmplă în multe cazuri, până când actualizarea faptelor devine o necesitate obiectivă, explicabilă din anumite puncte de vedere.

În sfârșit, și-a făcut apariția, coborând dintr-o mașină luxoasă, dl Antoniu care, de îndată a fost asaltat de reporteri și cameramani, de ai fi zis că cine știe ce actor celebru de la Hollywood a manifestat interes pentru municipiul nostru. Întrebările au început să curgă precum o viitură care smulge pământ din maluri și duce cu ea tot ce întâlnește în cale. Abia l-am putut auzi pe dl Antoniu întrebând cine le-a vândut reporterilor știrea că se va prezenta la DNA. Dar cine să-i răspundă? Reporterii nu mai pridideau cu întrebări de genul: În ce calitate ați fost chemat? Ce învinuiri vi se aduc? Aveți acoperire pentru ce vi se impută? Mai există alte persoane care urmează să fie audiate?

Cu greu a putut dl Antoniu să spună că nu știe dacă e chemat ca martor, ca suspect sau ca inculpat. A promis că la terminarea audierii va răspunde la toate întrebările. Primul episod al întâlnirii domnului Antoniu cu reporterii s-a consumat odată cu intrarea dânsului în clădire.

Puțin mai târziu, a oprit pe platou un microbuz din care au coborât șase instrumentiști cu alămurile lor: două trompete, două tromboane, un corn francez și o tubă. Prezența acestei mici fanfare a trezit o așa de mare curiozitate, că numeroși trecători se opreau, așteptând ca suflătorii să-și facă numărul. Dar acesta întârzia. A apărut, în schimb, o dubă a poliției, care a fost ignorată de cei prezenți.

Când dl Antoniu a apărut încătușat în ușa larg deschisă, reporterii s-au repezit la dânsul, agitând microfoanele, aproape să-i acopere fața. Am tresărit cu toții când mica fanfară a început să cânte Oda Bucuriei, din Simfonia a IX-a de Beethoven. Situația a devenit tragicomică: unui om încătușat i se cântă Oda Bucuriei? Nimeni

n-a putut să-și explice momentul de-a dreptul insolit, lipsit de rațiune și, de ce să nu recunosc, revoltător. Mini concertul a luat sfârșit când dl Antoniu a urcat în dubă.

***

În numărul de ieri, 1 aprilie, al ziarului nostru am publicat articolul “Un mini concert". Ne-am așteptat ca relatarea privitoare la prezența la DNA a unei importante personalități (fictive) din lumea afacerilor să trezească un mare interes. Articolul din varianta electronică a ziarului a înregistrat 4.253 de like-uri. Mulți cititori au sesizat că e vorba de o păcăleală de 1 aprilie, dar au fost și destule consemnări ca acestea:

“Oda Bucuriei este expresia satisfacției procurorilor că au reușit să finalizeze un dosar după opt ani de cercetare? A durat cercetarea opt ani sau dosarul a fost ținut la păstrare, ca să fie scos acum, când interesele o cer?"

“Cine i-a adus pe instrumentiști? A cui a fost ideea?"

“Din al cui scenariu au făcut parte instrumentiștii?"

“Pe când următoarele concerte?"

Etc., etc.

(din volumul Vremuri sub lupă, Ed. Grafix, Craiova, 2017)

N. red.

Scriitor, publicist și cercetător științific, prof. univ. dr. Teodor Oancă este absolvent al Facultății de Filologie a Universității Babeș-Bolyai din Cluj- Napoca (1965). A funcționat ca profesor la Segarcea, județul Dolj, după care în învățământul superior, la Facultatea de Litere a Universității din Craiova. În perioada 1976-1979 a fost lector de limba română la Universitatea “Kiril și Metodiu" din Veliko Târnovo, Bulgaria. A publicat 15 cărți personale și în colaborare și peste 130 de studii, articole și recenzii. Colaborează la mai multe reviste literare și de cultură cu proză, poezii, teatru și lucrări de specialitate.

Lasă un comentariu