Farmaciile, sancționate dacă vând medicamente la prețuri mai mari decât cele aprobate de Ministerul Sănătății!

Distribuie pe:

La propunerea Ministerului Sănătății (MS), Guvernul a aprobat, în ședința din 23 august 2018, o ordonanță pentru modificarea și completarea Legii farmaciei nr. 266/2008, ce are ca principal scop asigurarea accesului pacienților la tratament medicamentos și la servicii farmaceutice de calitate.

„Actul normativ prevede o serie de măsuri pentru protecția pacientului, precum sancțiuni care se aplică unităților farmaceutice, în cazul eliberării de medicamente fără preț de producător aprobat de MS sau în cazul practicării unor prețuri cu amănuntul mai mari decât cele aprobate, conform prevederilor legale.

De asemenea, sunt prevăzute sancțiuni pentru unitățile farmaceutice care nu dețin autorizație de funcționare emisă de MS, în conformitate cu prevederile legale pentru vânzarea și eliberarea on-line a medicamentelor care se eliberează fără prescripție medicală.

Inspecția de autorizare a unităților farmaceutice, care până în prezent este realizată de MS, va trece în sarcina direcțiilor de sănătate publică. În același timp, în vederea asigurării unei supravegheri eficiente și riguroase a activităților desfășurate în unitățile farmaceutice, actul normativ aprobat mai prevede că inspecția de supraveghere a activității unităților farmaceutice va fi exercitată de către personalul împuternicit din cadrul Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale, instituție cu insfrastructură și capacitate de a exercita această activitate.

În termen de 60 de zile de la data publicării prezentului act normativ în Monitorul Oficial al României, MS va elabora normele de aplicare a ordonanței", conform MS. 

Lasă un comentariu