Guvernul promite. Se va și ține de cuvânt? Spital regional la Târgu-Mureș

Distribuie pe:

În ședința de joi, 23 august, Guvernul României a adoptat o hotărâre prin care se aprobă 16 obiective de investiții strategice care urmează să fie pregătite și atribuite în parteneriat public-privat, de către Comisia Națională de Strategie și Prognoză. În rândul celor opt proiecte noi, care se adaugă la celelalte opt (prezentate public la finele lunii iunie), se numără și realizarea Spitalului Regional Târgu-Mureș.

„Spitalul va avea o capacitate de aproximativ 800-1.000 de paturi, va asigura asistență medicală pentru cazurile complexe, care nu pot fi rezolvate la nivelul județelor sau municipiilor arondate, va fi dotat cu heliport și elicopter pentru urgențe, precum și cu clinici de specialitate și centre de cercetare dotate corespunzător. Pe lângă spital, se vor construi atât cartiere de locuințe pentru medici și personal auxiliar, cât și infrastructură de cazare pentru rudele și însoțitorii pacienților", se arată în comunicatul dat publicității de Executiv.

Menționăm că realizarea Spitalului Regional constituie, încă din 2002, unul dintre proiectele majore ale municipalității târgumureșene, fiind susținut, prin nenumărate demersuri întreprinse de primarul dr. Dorin Florea. În opinia edilului, obiectivul reprezintă „o necesitate absolută, pentru că trebuie să ne menținem în elita medicală, așa cum am fost obișnuiți și pentru că acest areal al științelor medicale trebuie să rămână una din vocațiile pe care să le perpetuăm în acest oraș".

În urmă cu doi ani, Târgu-Mureșul - deși recunoscut ca oraș-pilot pentru primul oraș cu spital regional - nu a fost selectat pentru construirea, din fonduri europene, a unui astfel de spital. Dorin Florea își manifesta dezamăgirea că municipiul este ocolit de autoritățile de la București, „beneficiind", în schimb (dacă ne putem exprima astfel), de indolența și lipsa de interes a politicienilor locali: „Încă din 2004 am vorbit despre importanța realizării unui proiect de asemenea anvergură în municipiul nostru, care ar aduce beneficii uriașe medicinei mureșene și locuitorilor acestui oraș".

La Târgu-Mureș, afirma primarul, nu era /nu este nevoie de construirea unui spital regional de la zero, întrucât el (Spitalul Clinic Județean de Urgență) există, fiind nevoie doar de înființarea a încă trei compartimente în subordine: chirurgie cardiacă, ORL și urologie. „De mâine, dacă s-ar hotărî că e spital teritorial, ar fi un minim proiect care trebuie completat, o nouă clădire care se atașează spitalului, și putem îndeplini această condiție", afirma edilul târgumureșan. Spitalul, preciza Dorin Florea, ar fi putut funcționa de mai bine de un deceniu, fiind nevoie doar de implicare și susținere din partea tuturor, însă „și interesul personal a omorât proiectul".

Primarul, însă, nu l-a abandonat: în octombrie anul trecut, edilul anunța că au fost demarate studiile de fezabilitate pentru realizarea unui centru multifuncțional în perimetrul învecinat SCJU, care să deservească zona - parcare supraetajată, spații comerciale, cabinete medicale, cazare etc., parte a unui proiect ținut în loc de fosta conducere a Consiliului Județean, cu toate că, în aprilie 2010, Guvernul României a semnat cu compania americană producătoare de tehnologie avansată IBM (International Business Machines) un parteneriat pentru dezvoltarea unui Centru de excelență în cercetare medicală la Târgu-Mureș.

…Ceea ce vrem să spunem este că, în ce privește Spitalul Regional Târgu-Mureș, Guvernul calcă pe un drum (îndelung) bătătorit și bate… la uși deschise. Rămâne doar să se țină de cuvânt.

P.S. Întrucât și centura ocolitoare a municipiului stă blocată de vreo zece ani, organizațiile „de mediu" fiind extrem de îngrijorate de soarta liliecilor și a altor lighioane din pădure, poate că n-ar fi rău ca Guvernul, dacă tot e pus pe fapte bune, să dea o raită și prin zona cu pricina…

Lasă un comentariu