Jertfa, ochiul și... inteligența

Distribuie pe:

„Din jertfe și din sânge, se nasc eroii legendari, / Se nasc popoare vânjoase, vremuri noi și vremuri mari”.

Anton Bacalbașa (1865-1899), ziarist, prozator și traducător român, creatorul personajului literar Moș Teacă. Împreună cu Ion Luca Caragiale a editat prima serie, în anul 1893, a revistei umoristice „Moftul român”. A făcut parte din mișcarea muncitorească și a colaborat la „Contemporanul” și la publicațiile socialiste „Emanciparea” și „Drepturile Omului”. A susținut valabilitatea artei cu tendință și a argumentat inconsistența conceptului „artă pentru artă”.

***

Cunoscutul matematician Ampere, în momentele calculelor matematice, își astupa ochiul stâng. Un prieten l-a întrebat de ce face acest lucru? Iată ce răspunde: „Cu ochiul drept urmăresc de aproape socotelile mele; iar cu ochiul stâng (ochiul inimii) citesc adânc la planurile lui Dumnezeu, care a croit și a urzit firea înconjurătoare, ce ne stă în față, ca un mare semn de întrebare. Cu chipul acesta, lumina ochilor mei e ajutată de lumina lui Dumnezeu, puterea minții mele se sporește prin puterea lui Dumnezeu. Numai astfel lucrând, știința mea va fi lucrarea cea mai plăcută lui Dumnezeu; iar nicidecum o unealtă vătămătoare în mâna diavolului”.

Andre-Marie Ampere (1775-1836), fizician și matematician francez, a descoperit legea interacției curenților electrici (1820) și a propus ipoteza curenților moleculari pentru explicarea magnetismului corpurilor, fiind considerat unul dintre principalii fondatori ai electromagnetismului. A fost un autodidact, studiind matematica, chimia, fizica, științele naturale, muzica, filosofia și sociologia. La 12 ani cunoștea calculul diferențial și integral, la 13 ani a prezentat Academiei din Lyon un tratat despre secțiunile conice și un memoriu asupra rectificării unui arc oarecare de cerc mai mic decât o jumătate de circumferință. Până la 20 de ani a citit cele 20 de volume ale Marii Enciclopedii, întocmite de Diderot și Alembert. Ampere cunoștea mecanica analitică a lui Lagrange, precum și limbile latină, greacă și italiană. Unitatea de măsură a intensității curentului electric îi poartă numele: „ampere”, fiind una din unitățile de măsură fundamentale.

***

„Dumnezeu a lăsat inteligența ca să-i ajute pe oameni în sărăcia simțurilor”.

Alexandre Dumas (1802-1870), autor de romane istorice de aventuri, prin care a devenit cel mai popular scriitor francez din lume. Este fiul unui general din vremea lui Napoleon, produs al încrucișării unui marchiz francez, emigrat în insula Haiti, cu o negresă. Din căsătoria generalului mulatru Dumas cu o albă, se naște, în 1802, viitorul autor al celor Trei mușchetari. El este crescut anevoios împreună cu o soră mai mare. În ciuda tuturor intervențiilor, Napoleon refuză să acorde o pensie văduvei generalului Dumas, astfel încât educația școlară a tânărului Alexandre rămâne destul de precară. Face călătorii prin Italia, Franța și Germania. În anul 1848, publică „Dama cu camelii”, care mai târziu a servit ca sursă de inspirație pentru libretul operei lui Giuseppe Verdi, „La Traviata”.

***

P.S. „Păcatele tinereților mele și ale neștinței mele nu le pomeni. După mila Ta pomenește-mă Tu, pentru bunătatea Ta, Doamne” (Psalm 24, 7-8).

„1001 CUGETĂRI” vol. XII

Lasă un comentariu