DIOXIDUL DE CARBON VA REDUCE VALOAREA NUTRITIVĂ A CULTURILOR AGRICOLE!

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la prestigioasa Universitate Harvard, citați de descopera.ro, atenționează că, până în anul 2050, creșterea nivelului de dioxid de carbon (CO2) din atmosferă va reduce valoarea nutritivă a numeroase culturi agricole, ceea ce ar putea produce deficiențe de zinc, fier și proteine, în cazul a milioane de persoane.

“În studiul nostru, în care am analizat 225 de alimente diferite, creșterea concentrației de CO2 din atmosferă, care ar putea ajunge la 550 de părți per milion (ppm) în jurul anului 2050 (față de 405 ppm în 2017) ar reduce cu 3 până la 17% conținutul de fier, proteine și zinc din numeroase culturi de bază.

Această scădere a valorii nutritive a alimentelor se va traduce printr-o deficiență de zinc în cazul a 175 de milioane de persoane, dar și de proteine, la 122 de milioane

de persoane, până în 2050 exacerbându-se carențele nutriționale, existente deja la peste un miliard de oameni.

Aceste persoane se vor adăuga celor 662 de milioane de locuitori ai planetei care suferă de carență de proteine, celor 1,5 miliarde care se confruntă cu deficiența de zinc și celor două miliarde care au deficit de fier.

Carențele de zinc afectează sistemul imunitar, copiii având cel mai mare risc de a contracta boli precum infecții respiratorii, malarie sau boli diareice.

Un deficit de fier poate provoca anemie sau poate crește numărul cazurilor de mortalitate infantilă.

Lipsa de proteine, adesea asociată cu subnutriția, se poate traduce printr-un retard de dezvoltare la copii.

Regiunile cele mai expuse acestor riscuri sunt cele din Africa de Nord, Orientul Apropiat și Asia, ceea ce se poate explica prin obiceiurile alimentare din aceste țări.

Plantele joacă un rol esențial în furnizarea de zinc, fier și proteine. Dintre acestea, grâul, orezul și porumbul contribuie cu aproximativ două treimi din aportul de proteine, zinc și fier la nivel mondial. Însă, grâul și orezul sunt cele mai sensibile la creșterea nivelului de CO2 din atmosferă, în timp ce porumbul este, în mod evident, mai puțin afectat.

Populațiile cele mai sărace sunt, totodată, și cele mai vulnerabile, deoarece plantele constituie o parte importantă din alimentația acestora, în timp ce locuitorii din statele cu un nivel de trai mai ridicat își completează dieta cu carne.

Deciziile pe care le luăm în fiecare zi (modul în care ne încălzim locuințele, ceea ce mâncăm, cum ne deplasăm și ceea ce cumpărăm) fac și ca alimentele noastre să fie mai puțin hrănitoare și să pună în pericol sănătatea altor populații și a generațiile viitoare.

Majoritatea persoanelor nu vor observa neapărat dacă grâul are cu 5% mai puțin fier sau zinc, însă acest lucru ar putea avea o gamă largă de urmări asupra sănătății.

Schimbările climatice nu sunt bune pentru sănătate, existând din ce în ce mai multe dovezi potrivit cărora ceva trebuie cu adevărat întreprins pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon.

Emisiile de dioxid de carbon rezultate din arderea combustibililor fosili au atins, anul trecut, un nivel record de 32,5 gigatone, din cauza creșterii cererii de energie la nivel global și a scăderii ritmului de eficientizare al producerii și consumului de energie", atrag atenția oamenii de știință americani.

 

Lasă un comentariu