Contractele de mecenat și de sponsorizare, verificate, retroactiv, de Ministerul Finanțelor Publice!

Distribuie pe:

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a inițiat un proiect de ordonanță de urgență, prin care se prevede înființarea unei structuri de control în subordinea sa, care să verifice toate contractele de mecenat și de sponsorizare.

Potrivit proiectului, se propune “reducerea riscului fraudării bugetului de stat, cu consecința reducerii cheltuielilor bugetare, prin desemnarea structurii de control din cadrul MFP, care să efectueze verificări asupra modului de utilizare a sumelor acordate prin acțiuni de sponsorizare sau mecenat pentru susținerea unor activități fără scop lucrativ desfășurate de beneficiarul sponsorizării, respectiv ca activitate filantropică cu caracter umanitar, pentru desfășurarea unor activități în domeniile cultural, artistic, medico-sanitar sau științific-cercetare fundamentală și aplicată, reducând impozitul pe profit (venit).

Verificări se vor face și în privința modului de respectare a utilizării fondurilor primite de beneficiarii sumelor redirecționate din impozitul pe venit datorat de persoanele fizice, dar și a modului de utilizare a fondurilor publice acordate de la bugetul general consolidat pentru finanțarea asociațiilor și fundațiilor nonprofit.

Acțiunile de control care se realizează potrivit acestui act normativ vizează inclusiv perioada anterioară intrării în vigoare a acestuia.

În sprijinul aprobării proiectului de OUG, invocăm rezultatele verificărilor făcute în 2016 de Curtea de Conturi, potrivit cărora, la nivelul MFP și al instituțiilor subordonate acestuia, nu se cunosc beneficiarii acțiunilor de mecenat sau sponsorizare.

La nivelul MFP, nu există nicio structură abilitată de lege care să efectueze controlul modului în care fondurile primite sunt cheltuite de beneficiari.

În anul 2015, persoanele fizice au redirecționat un procent de 2% din impozitul pe venit, fiind finanțate astfel un număr de 27.955 unități beneficiare, cu suma totală de 138.154.114 lei. Numărul entităților care au primit sume mai mari de peste 100.000 de lei este de 89, dintre care 14 au fost finanțate cu sume cuprinse între 500.000 de lei și 4.000.000 de lei.

La nivelul MFP, nu a fost identificată nicio structură abilitată de lege care să efectueze controlul modului în care sunt cheltuite fondurile publice primite de către beneficiari, acest lucru fiind posibil întrucât legislația în vigoare nu face trimitere la modul în care poate fi verificată cheltuirea acestor resurse", precizează MFP, în proiectul de act normativ.

 

Lasă un comentariu