DISPOZITIV PENTRU PREVENIREA ATACURILOR CEREBRALE ȘI DE CORD

Distribuie pe:

Oamenii de știință de la Universitatea Națională Australiană, citați de descopera.ro, susțin că au dezvoltat un dispozitiv bio-optic care detectează formarea unui cheag de sânge, ajutând astfel la prevenirea atacurilor cerebrale și infarcturilor.

“Putem crea și cuantifica formarea acestor cheaguri în viziune 3D, pornind de la un simplu test de sânge, fără a avea nevoie de ajutorul radiației fluorescente sau al unei substanțe tip radiotrasor.

Dispozitivul, similar unui vas de sânge deteriorat, creează o hologramă pe baza unui cheag microscopic într-o fracțiune de secundă necesară luminii pentru a străbate această coagulare sangvină.

Este greu de prevăzut formarea unui cheag ca urmare a dinamicii mediului în care se dezvoltă. Plachete sangvine, care sunt a zecea parte din dimensiunea unei celule normale, sunt principalele responsabile ale formării cheagurilor de sânge și se regrupează în câteva secunde după ce s-au activat.

În general, medicii prescriu un tratament de fluidizare a sângelului pentru pacienții care riscă să sufere un atac cerebral sau de cord, deși nu se cunoaște exact eficiența acestora asupra bolnavilor. În schimb, noul dispozitiv permite să se aplice această tehnologie pacienților cu risc de coagulare sau cu sângerări incontrolabile și promite să fie revoluționar.

Acum, lucrăm la micșorarea dimensiunii aparatului bio-optic, pentru a putea fi folosit și în clinici și cabinete medicale”, promit cercetătorii australieni. 

Lasă un comentariu