Haina de nuntă și aristocrația pesedistă!

Distribuie pe:

Duminică, 1 septembrie, în a XIV- a Duminică după Rusalii, în Bisericile Ortodoxe și Greco-Catolice se va citi pericopa Evangheliei după Matei( 22,1-14), “Pilda nunții fiului de împărat”.

În cursul unui an bisericesc, pericopele evanghelice sunt fixate ținându-se cont și de anotimpul respectiv. Creștinul care ascultă aceste pilde își modelează sufletul, devine un model pentru semenii săi, își pregătește haina de nuntă și își asigură fapte vrednice de urmat, cu un merit pe care nimeni nu-l poate lua. Creștinul nu se oprește în a face bine și a aduce bucurie oriunde, fiind conștient că poate mai mult, deoarece cu el este Dumnezeu și ceea ce este la oameni cu neputință, la Dumnezeu este cu putință (Matei XIX, 96). Fiul lui Dumnezeu a venit la noi sub formă de Mire, pentru a ne bucura împreună, dar și pentru a înlătura de la masă pe cel care nu și-a pus haină de nuntă, crezând cu obrăznicie că ar putea înșela stăpânul. În orice pildă evanghelică Mântuitorul folosește simbolul, asemănarea, substituirea. Prin ospețe, oamenii își hrănesc sufletul cu desfătări, prea puțin caută bucuria împăcării. Prea mare este ispita și lăcomia pentru negoț, înșelătorie și în a urmări pe alții și prea puțin pentru un timp dedicat celor sufletești. În lumea civilizată din zilele noastre se regăsesc aceleași preocupări de acum două milenii. Mai marii care ne conduc, vremelnici stăpânitori peste averi lumești dobândite prin jaf, minciună, se cred niște zei la care oamenii de rând trebuie să li se închine. La nunta fiului de împărat au fost invitați toți să vină la ospăț, și buni și răi, fără deosebire, cu o singură condiție: să îmbrace haină de nuntă. Și într-adevăr au venit destui, dar au mai rămas locuri libere, iar stăpânul și-a trimis slujitorii să-i cheme și pe cei izolați, fugăriți, separați, să iasă pe la răspântii, fiindcă toți sunt egali, fii ai lui Dumnezeu. Au venit și cei care nu aveau haină de nuntă, goi sufletește, din curiozitate, fără să fie pregătiți sau în scopuri satanice, în dorința de a produce zâzanie și tulburare, Stăpânul le poruncește frumos, cu delicatețe: “Prietene, cum ai venit aici fără haină de nuntă?” (Matei XXII,11). Tulburați, și noi, creștinii de azi, ne punem întrebarea dacă suntem pregătiți pentru întâlnirea cu Mirele Iisus, la Sfânta Liturghie, dacă deranjăm, sau suntem împăcați cu vrăjmașii, dacă purtăm într-adevăr haină de nuntă..., fiindcă mulți sunt chemați, dar puțini sunt aleși ( Matei XXII, 13-14).

Mi-am notat aceste însemnări după ce am urmărit la televizor, secvențe de la nunta fiului președintelui PSD, Liviu Dragnea, un personaj ciudat, care nu are nimic de-a face cu doctrina social-democrată. De altfel, domnia sa a fost școlit în PD, sub îndrumarea directă a expreședintelui Traian Băsescu. Am văzut aristocrația pesedistă venind la ospăț cu limuzine străine în valoare de zeci de mii de euro, fuduli nevoie mare, mai ceva ca la nunțile rromilor din Strehaia sau Pitești. Aceste creaturi ale “revoluției furate”, nu au nimic comun cu comuniștii, așa că protestatarii care strigă ciuma roșie, greșesc enorm. Miliardarii de carton ai României, sunt înregimentați în PSD și sfidează, nesocotesc ideile nobile al social-democrației. Apoi, ostentativ, au apărut imagini cu Dragnea și mai tânăra iubită, Irina, cu trei rânduri de haine schimbate, și mai puține imagini cu mirele și mireasa. Să-mi fie cu iertare, nunta fiului lui Dragnea mi sa părut o ț..., made în Videle, chiar dacă participanții s-au acoperit cu haine de lux.

Lasă un comentariu