Bulgaria speră să oprească pesta porcină din România printr-un... gard ghimpat!

Distribuie pe:

Potrivit Agerpres, care citează un oficial bulgar, țara vecină de la sudul Dunării a finalizat, în doar patru săptămâni, gardul de la granița cu România, pentru a opri porcii să treacă și să transmită, astfel, pesta porcină.

“Gardul este terminat de-a lungul unei porțiuni de graniță de 133 de kilometri și, în prezent, este echipat cu sârmă ghimpată și elemente care să consolideze efectul de descurajare pentru animalele migratorii.

Gardul de 133 de kilometri a fost construit în doar patru săptămâni.

Situația cazurilor de pestă porcină africană din România este una foarte îngrijorătoare, epidemia lovind cea mai mare fermă de porci din România, aflată la doar 50 de kilometri de granița cu Bulgaria”, a declarat, pentru Agerpres, viceministrul bulgar al Agriculturii, Yanko Ivanov.

Potrivit aceleiași surse (Agerpres), pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice și sălbatice, cu evoluție rapidă și mortalitate de până la 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc.

Pentru această boală nu există vaccin și nici tratament. Singurele metode de prevenție eficiente sunt menținerea unui nivel înalt de biosecuritate la ferme și gestionarea rapidă și eficientă a posibilelor focare de boală (raportare, restricții privind mișcarea animalelor, a produselor și subproduselor provenite de la porcine, sacrificarea animalelor susceptibile și controlul circulației animalelor).

Din datele prezentate de ministrul Agriculturii, Petre Daea, până la data de 27 august 2018, focarele de pestă porcină africană erau active în 10 județe, iar 121.012 porci au fost uciși.

Dosarele pentru despăgubiri plătite se ridică la 83, în valoare de 218.000 lei, însă sunt depuse deja 1.603 de dosare, cu o valoare de 5,2 milioane de lei.

Lasă un comentariu