Manuscrisul de jad - În făptura amiezii

Distribuie pe:

Note la conferirea titlului de Cetățean de Onoare preotului prof. dr. Daniel Camară

Era duminica din 26 august 2018, când la Sărmașu de Mureș, stând, prin suflet, pe puntea superioară a lumii, ne-am spus unii altora, precum în Predica de pe Sfântul Munte, să nu ascundem lumina sub obroc, ci s-o răspândim ca stare înaltă a bucuriei; starea de bucurie a locului că își poate cinsti oamenii aleși pe care-i are și bucuria unui om al locului văzând că i se iese în cale cu pâine și sare, recunoscându-i-se omenia, gândul bun și fapta cea bună, cumpătarea și milostivenia, dragostea de frumos și dragostea de semeni pe care-i cuprinde într-o fără de întrerupere pildă a semănătorului și în aura cuvintelor: Cu frică de Dumnezeu, cu credință și cu dragoste să vă apropiați!

Acestui om, păzitor al Poruncilor, îndemnându-ne, prin soartă, să lăsăm în urmă păcatul, punând în locul lui virtutea, i s-a rostit numele și altfel, ca Cetățean de Onoare. Ce naos de lumină a avut ziua aceea! Ca atunci când Corul Belcanto, un brand cultural al Sărmașului și un curcubeu al Transilvaniei, creația părintelui și profesorului Daniel Camară, a cântat, în acest an, în deschiderea Concertului aniversar al Corului Madrigal, în urma câștigării Marelui Premiu la Concursul “Ziua Primăverii”, organizat de Cantus Mundi - un program național ce promovează mișcarea corală românească. Ce emoție să urci pe un asemenea podium, să primești asemenea aprecieri, asemenea semne de umanitate. Părintele le primește pentru că le-a dăruit la rându-i. Scria Constantin Noica, Înțeleptul: “Nimic nu e mai frumos în viață decât să dai și să primești, ca un izvor. Dar nu uitați că echilibrul vieții noastre se creează dând totul și neprimind decât ceva”. Să dai totul e crezul părintelui, aducând în lume rodul, cel sortit să rămână, vorba Evanghelistului, însemnând jertfa ce duce spre bucurie. Căci nu există Zi de Paști fără Săptămâna Patimilor.

Ne exprimăm astfel, căci e atâta trudă și încercare și atâta miez în cele înfăptuite de Preacucernicul părinte, în cele gândite și trăite și apoi date nouă ca pe ceva drept, pilduitor, adevărat, precum fiorul rugăciunii ce ne devine adăpost și putere de a fi, stând în fața lui Dumnezeu, nu în umbra Lui, ca apoi să nu scăpăm cele sfinte prea ușor din “brațele sufletului și ale minții”.

Alipiți-vă de bine! este îndemnul Sfinților Părinți, preluat de Preacucernicul Daniel Camară ca preot, ca profesor de religie, educație muzicală și limba latină la Liceul “Samuil Micu”, membru al Adunării Eparhiale și în Consiliul Eparhial al Arhiepiscopiei Alba Iulia, component al Coralei preoțești “Reîntregirea”, colaborator al publicațiilor “Informația de Mureș” și “Opinia mureșeană”, al Studioului de Radio Reîntregirea, participant la importante manifestări științifice naționale, dirijorul faimosului de acum cor Belcanto, răsplătit cu două albume profesioniste realizate la Radio România Tg.-Mureș, urmând editarea unui alt album la Academia de Muzică din Cluj-Napoca. Prin toate acestea, deschizând învățătură despre cum să ne înnoim în Atotbiruitorul Dumnezeu, cum putem fi părtași firii sale, spre a fi acolo unde e pace cu adevărat. Este, în acest sens, semnificativ titlul cărții de meditații religioase pe care părintele o publică, “Biruiește răul cu binele”, luând fir de înțelepciune din Sfântul Vasile cel Mare: “Pe calea binelui mai degrabă obosești odihnindu-te decât ostenindu-te.”

Așa intrăm într-o poveste, într-o călătorire, poate cu pașii măsurați, spre o fântână a lui Iacov, întru aflarea apei vii. Și în această poveste, în această călătorire, părintele este plugarul lui Dumnezeu, descoperind și propovăduind semințele roditoare, lumina ca izbândă, venind din preabunii Pavel și Miluța din Comăneștii Bacăului, făcându-i preafericiți în zi de 7 aprilie 1978, dar și din de-demultul părinților din părinți, alături de dascălii băncilor de învățătură, cele de la Dărmănești Bacău, Balda de Mureș, Alba-Iulia, unde a absolvit Seminarul și Facultatea de teologie, sau Sibiul, ca amfiteatru al studiilor aprofundate în teologie morală, la Facultatea “Andrei Șaguna”.

În șirul luminat al părinților se mai înscrie un nume, o familie, un gând hotărâtor. Ajunge la Balda, în casa și ocrotirea Preacucernicului părinte Ilie Bucur Sărmășanul. Era în 1991, a doua dată de naștere a părintelui Camară, menit apoi, prin tot ce a urmat, să-și afle loc în făptura amiezii, cercetând sâmburele de lumină pe care stă lumea și viața.

Apreciem ideea Primăriei Sărmașu, a domnului primar ing. Ioan Mocean, de a-l cuprinde pe părintele Camară în gest frățesc, de recunoștință pentru felul în care împlinește la Sărmașu un destin, dorindu-i să aibă mereu în brațele prin care duce lupta cea grea pentru a fi om, trunchiul iubirii ce-nvârte lumea mai departe, sub semnul: Luminează-te și vei fi, voiește și vei putea!

În imagine: Valentin Marica, citind Laudatio, alături de primarul Sărmașului, ing. Ioan Mocean, și invitați.

 

Lasă un comentariu