Rău s-a ajuns: Românii au plecat să muncească în străinătate, iar firmele românești sunt nevoite să angajeze muncitori străini!

Distribuie pe:

Problemele cu lipsa acută de forță de muncă calificată sunt vechi. Ele sunt generate de plecarea în masă a circa cinci milioane de români în țări de pe toate continentele globului, pentru un salar mai bun. Trist este faptul că pleacă tinerii cărora nu li se oferă nimic pentru a rămâne în țară, din contră, fostele guverne i-au tratat cu indiferență, iar guvernul actual cu tunuri cu apă, gaze și lovituri în cap cu bastoane de cauciuc, de către jandarmi, care ar fi trebuit să-i apere de ura și incompetența guvernului, cum s-a întâmplat la mitingul din 10 august 2018. Pentru că au îndrăznit să-și ceară drepturile și condiții de muncă plătite corespunzător, încât să se poată întoarce acasă unde să li se asigure un nivel de trai măcar apropiat de cel din țările unde lucrează de mulți ani, li s-au oferit jigniri și amenințări. Viorica Dăncilă, prim-ministru, ca și Dragnea, i-au acuzat că au încercat să dea lovitură de stat, să dea jos guvernul, apărând acțiunile în forță ale jandarmilor, acoperindu-le cu minciuni, mai ales cele de infiltrare a unor bătăuși de-ai lor (provocatori) în mulțimea din Piața Victoriei din București, pentru a-și putea justifica atrocitățile comise asupra unor oameni pașnici, în noaptea de 10-11 august 2018.

Cu astfel de tratamente huliganice, milioanele de români care muncesc în străinătate au înțeles că nu au de ce să se întoarcă în țară. Rezultatul, firmele românești și străine din România sunt nevoite să apeleze la muncitori străini pentru a-și putea continua activitatea. În primele șapte luni ale anului 2018, peste 4.300 de persoane au venit să lucreze în România. Conform datelor Ministerului Muncii, numărul muncitorilor străini veniți să lucreze la noi depășește 17.000 (care nu-i include pe cei din țările UE, pentru că aceștia nu au nevoie de permis de muncă). Aceștia sunt din țări din afara Uniunii Europene precum: Vietnam, Turcia, Nepal, Serbia, Sri Lanka, China și Republica Moldova, fiind angajați în sectoare precum turism și construcții. Criza forței de muncă a determinat guvernul, în luna iulie a.c., să dubleze numărul, de la 4.000 la 8.000, al aprobărilor de lucrători străini cu drept de a munci în România, iar cifra muncitorilor detașați s-a majorat de la 1.200 la 5.200, pentru anul 2018.

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă a anunțat că în primul trimestru din 2018, locurile de muncă vacante, în sectorul privat, erau de 31.464.

Din cifrele publicate de Eurostar rezultă că, anul trecut, “din cei 15,02 milioane de locuitori ai României, cu vârste între 15 și 74 de ani, doar 9,1 milioane erau activi economic. Restul de 5,9 milioane, nu erau angajați. Asta înseamnă că 39,3 % din populația României, cu vârste între 15-74 de ani era inactivă”. Ca urmare a faptului că, numărul populației inactive este de aproape 40 %, iar o bună parte din cea activă a plecat și pleacă să lucreze în străinătate, în următorii trei-cinci ani criza de forță de muncă va fi și mai mare, încât între anii 2022-2023 ea va deveni un adevărat dezastru. Legislația existentă nu corespunde cu problemele ce vor urma, de a găsi soluții pentru rezolvarea lor. Deocamdată, ele nu există. Soluția se rezumă la așteptarea străinilor să vină să muncească la noi, însă nu pe bani mai puțini decât se plătesc românilor. Cristian Erbașu, președintele Construcții Erbașu SA, arată: “Criza de acum e mică, avem un deficit de 50.000-60.000 de oameni, însă peste doi ani vom avea o criză de sute de mii de oameni”.

Aceleași previziuni despre criza forței de muncă le face și Mohammad Murad, patronul lanțului de hoteluri Phoenicia. El susține că numărul de muncitori străini aprobat de guvern să primească viză pentru a putea să lucreze în România, în acest an, este insuficient. “E nevoie de zeci de mii de muncitori străini pentru a compensa exodul de forță de muncă bine calificată care a plecat în Vest”. El mai spune că “deși salariile au crescut în România, tot nu i-au convins pe români să se întoarcă acasă. Aducem muncitori străini nu pentru că sunt mai buni sau mai ieftini, ci pur și simplu pentru a compensa lipsa de personal”.

Angajatorii români se așteaptă, ca și în continuare, criza forței de muncă să se acutizeze. Singura rezolvare văzută de ei este angajarea de muncitori străini, mai ales din țările asiatice, care să-i înlocuiască pe românii plecați afară, cărora guvernul nu le oferă nimic bun, niciun motiv concret să-i determine să se întoarcă acasă, din țările unde se află plecați, că li s-ar oferi câștiguri din care să trăiască mai bine, mai ales după felul cum au fost tratați de jandarmi, la mitingul din 10 august 2018.

Lasă un comentariu