Pestă porcină sau porcărie curată?

Distribuie pe:

Summit-ul Mondial de la Copenhaga din 30-31 august, dedicat Hranei (World Food Summit), a prilejuit organizarea unui protest pașnic în fața guvernului danez, acțiune prin care Organizația Greenpeace trage un semnal de alarmă asupra pericolelor pe care le reprezintă industrializarea fermelor de animale, în situația în care numeroase studii confirmă efectele nocive ale suprapopulării acestora.

“Cercetătorii au comparat ferme din Germania, Olanda și Statele Unite, unde efectivele de porci depășeau 25.000 de animale, conchizând că pesticidele și antibioticele folosite se regăsesc în pânza freatică din zonele marilor crescătorii de animale, în timp ce mulți angajați se confruntă cu probleme cauzate de bacteriile rezistente la antibiotice, precum stafilococul auriu. În Germania, un studiu realizat pe 7.000 de persoane care locuiau la circa 500 de metri distanță de marile crescătorii de porci a scos la iveală probleme pulmonare ale oamenilor, cauzate de endotoxinele și concentrația mare de amoniac din aer”, scrie Deutsche Welle în ediția online din 31 august.

Situația din România, puternic afectată de pesta porcină africană, nu-i descurajează, ba, dimpotrivă, îi determină pe marii fermieri danezi și olandezi să ia tot mai serios în considerare ideea de a-și muta fermele în România sau în Țările Baltice: “Tot mai des, marii crescători de porci din Danemarca anunță că își vor muta fermele în România și în Țările Baltice, dacă li se vor aplica restricții la folosirea de antibiotice și pesticide sau vor fi reclamate drepturile animalelor. Ceea ce înseamnă că vor exporta problemele de mediu în România și alte noi state comunitare”, a declarat pentru DW, Jette Friis Tuca, o ecologistă convinsă, care a participat la protestul din fața guvernului danez”, potrivit sursei citate. DW mai menționează că gigantul olandez Rabobank este deja unul dintre cei mai agresivi investitori în agricultura din România, unde hectarul de teren agricol este de 25 de ori mai ieftin decât în Olanda sau Danemarca.

Știrea “bombă” dată publicității de Deutsche Welle răstoarnă teza potrivit căreia în România pesta porcină ar putea compromite creșterea porcilor în viitor, în realitate fiind vorba de intenția de distrugere a micilor gospodării țărănești: “Sorin Minea, președintele Romalimenta, susține că, creșterea porcului ar putea fi compromisă, la noi, vreo 20 de ani de aici încolo. Dar e contrazis de către Deutsche Welle, care livrează o informație explozivă, capabilă să lămurească dedesubturile misterioasei izbucniri a plăgii și lichidarea efectivelor autohtone de animale” notează inpolitics.ro, întrebându-se: Pesta porcină curăță terenul pentru fermierii danezi și olandezi”?

Lasă un comentariu