Ziua Limbii Române, sărbătorită peste hotare

Distribuie pe:

Vineri, 31 august 2018, a fost Ziua Limbii Române, o sărbătoare trăită, simțită cu emoție de toți românii, indiferent în ce colț de lume s-ar afla. Noi surprindem această sărbătoare așa cum a fost ea în toată țara și acolo unde sunt români.

Ziua Limbii Române se sărbătorește în România în fiecare an, pe 31 august, dată când și în Republica Moldova este celebrată limba noastră, cea română. Academia Română și Academia de Științe a Moldovei a organizat împreună, la Chișinău, sesiunea de lectură academică dedicată sărbătorii naționale de Ziua Limbii Române. Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române, a transmis un mesaj în care se spune: “Sărbătoarea națională, Ziua Limbii Române, este în contextul Centenarului Marii Unirii a tuturor românilor, încărcate de semnificații profunde.”

În Italia au fost 50 de mureșeni și, așa cum spunea poetul Nicolae Băciuț, director al Direcției Județene pentru Cultură Mureș, “am venit aici voluntari, pe cheltuială personală, nu ne-a îndemnat nimeni, nu ne-a cerut nimeni să facem acest drum, am venit pentru că, pur și simplu, am simțit că trebuie să facem acest lucru, acum și aici. Suntem primul grup din România, având în vedere că, totuși, pe 31 august a fost instituită Ziua Limbii Române. Cred că primul grup din România care sărbătorește Ziua Limbii Române. Limba română este cea care menține și face același lucru pe care îl face credința”.

În același timp, Ziua Limbii Române a fost sărbătorită și în capitalele europene: Paris, Viena, Madrid sau Lisabona, fiind acțiuni organizate de Institutul Cultural Român, în colaborare cu parteneri culturali locali și Institutul “Eudoxiu Hurmuzachi”, acolo unde sunt români. Limba Română a fost omagiată și la Bruxelles, cel mai cosmopolit oraș din Europa, capitala cu peste 104 de limbi vorbite. Reamintim că Ziua Limbii Române se sărbătorește la 31 august, în aceeași dată cu limba noastră cea română.

Încheiem cu poezia lui Alexei Mateevici, care a devenit cântec național. Ea se numește “Limba Română” și are ca subiect această limbă care ne unește dintotdeauna: “Limba nostră-i o comoară / În adâncuri înfundată / Un șirag de piatră rară / Pe moșia revărsată / Limba nostră-i, foc ce arde / Într-un neam, ce fără veste / S-a trezit din somn de moarte / Ca viteazul din poveste”.

Lasă un comentariu