PATRIA... ubi bene?

Distribuie pe:

Eroi - voluntari anonimi , mulți trecuți la cele veșnice acum, au efectuat practica sau stagiul studențesc pe șantierele patriei, în condiții de muncă aspre, la Salva-Vișeu, Agnita-Botorca, Bumbești-Livezeni, unde, așa cum s-a exprimat în versuri “...cu târnăcopul și sapa, au frământat noroiul și apa!” Începem reconstrucția!

Erau cazați în barăci comune, dotate cu priciuri din lemn, așternute cu paie, se spălau cu apă rece de munte de la pârâu, iar hrana era neîndestulătoare pentru un program de lucru stabilit la “zi-lumină”. Au îndurat și au rezistat cu bărbăție. Așa au devenit OAMENI!

Filmul documentar-artistic “Răsună Valea”, realizat la Studioul Sahia (Buftea), a imortalizat contribuția și dăruirea eroică, uneori dramatică, dar entuziasmată a tineretului din perioada postbelică, mobilizat de refacerea distrugerilor provocate de război, unele obiective economice distruse chiar prin “grija” aliaților României!

Generațiile de astăzi, poate, ar trebui să vizioneze acele pelicule dintr-o vreme când seceta și foametea făceau ravagii, să învețe ce înseamnă sacrificiul în slujba țării! Dacă sunt capabili de un sentiment minim de patriotism.

Dezamăgirea înregistrată după ingurgitarea unei false democrații, o himeră abstractă, se manifestă prin apatie (lehamite) și alienare în raport cu societatea și nevoile propriei persoane pentru o viață decentă, culminând cu repulsia în contact cu democrația postdecembristă!

Grădina Maicii Domnului - care a fost cândva România - vândută și abandonată prădătorilor străini și autohtoni, care s-au grăbit s-o transforme în ruine. Dorința de distrugere a creat Valea Plângerii!

Lasă un comentariu