Comunitatea românească din Corunca, în drumul ei spre afirmare

Distribuie pe:

În după-amiaza zilei de 15 august 2018, de Sfânta Maria Mare sau Ziua Adormirii Maici Domnului cum i se mai spune în popor, locuitorii comunei Corunca s-au adunat, cu mic cu mare, la slujba de sfințire a troiței ce fusese ridicată prin contribuția enoriașilor în Vatman.

Slujba de sfințire a troiței a fost oficiată de un sobor de preoți alcătuit din pr. Gheorghe Man și Florin Miron, din cartierul Unirii din Tg.-Mureș, pr. Ioan Pintilie și Ciprian Citirigă din cartierul Tudor și pr. Gabriel Man, parohul din parohia ortodoxă Corunca.

Ridicarea troiței a fost posibilă datorită inițiativei a doi consilieri locali și cu contribuția unui număr mare de enoriași generoși din localitate, care s-au mobilizat și au construit acest loc de închinăciune.

Ideea amplasării acestei troițe a apărut în urmă cu un an. În toată această perioadă, preotul Man Gabriel i-a îndrumat pe cei doi consilieri în pașii ce trebuiau urmați pentru ca ridicarea troiței să fie dusă la bun sfârșit.

Autoritățile locale nu au nicio implicare în acest proiect, dar nici nu s-au opus în vreun fel. Tot ceea ce s-a realizat a fost posibil doar cu sprijinul comunității.

Odată ideea născută, s-a trecut la identificarea unei locații unde urma să fie amplasată troița. Conform tradiției populare, troițele se construiesc la margine sau la răscruce de drumuri, pentru a ne arăta calea cea bună care trebuie urmată, dar și pentru ca, oprindu-ne din drumul nostru și însemnându-ne cu semnul Sfintei Cruci în dreptul lor și chiar rostind o scurtă rugăciune, să fim ajutați de Milostivul Dumnezeu în călătoria noastră. Acesta a fost motivul alegerii amplasamentului situat la intersecția str. Margaretelor cu str. Florilor.

La începutul lunii mai s-a publicat pe o rețea de socializare intenția ridicării troiței și modul în care enoriașii pot dona sume de bani în vederea achiziției acesteia. În mai puțin de o săptămână s-a adunat întreaga sumă și chiar mai mult decât era necesar. Datorită acestui excedent s-a născut ideea că din bani rămași să fie organizată o sărbătoare câmpenească care să continue în aceeași locație, după slujba de sfințire.

Mobilizarea comunității românești din Corunca a fost incredibilă. De la donarea câtorva metri pătrați de teren, la amenajarea și pietruirea zonei în care urma să fie organizat evenimentul, care a fost botezat SĂRBĂTOAREA VATMANULUI, totul a decurs ca la carte. Totul s-a făcut pe bază de donații și voluntariat.

Au fost trimise invitații semnate de părintele Man Gabriel și de doi consilieri locali către toți locuitorii comunei și către oficialități ale vieții publice din județul nostru.

Unul din sponsori a dăruit parohiei Corunca un număr de 100 de cărămizi, simbol a Centenarului, ce urmează a fi zidite la temelia noii biserici ce va fi ridicată în Corunca. Părintele Man a invitat sutele de participanți să scrie numele lor și a membrilor familiilor lor pe bilețele de hârtie ce au fost mai apoi introduse în orificiile acestor cărămizi. Astfel, aceste nume vor rămâne zidite pentru vecie în temelia noii biserici. Acest gest a fost primit cu mare bucurie de către cei prezenți, fiind epuizate toate bilețelele pregătite de către organizatori.

În cuvântul rostit după slujba de sfințire, părintele paroh Man Gabriel a precizat: “Cu ajutorul Bunului Dumnezeu am sfințit astăzi această frumoasă troiță, unde inițiatorii și contribuitorii, prin povara și grija lor, prin contribuția financiară au dus la bun sfârșit această lucrare. Așa cum străbunii noștri au ridicat troițe la răscruce de drumuri, alții s-au jertfit în lupte pentru dreapta credință, tot așa și noi, ca urmași, am adus această jertfă”.

Cei aproximativ 450 de participanți la eveniment, mare parte din ei îmbrăcați în veștminte tradiționale românești, s-au bucurat până târziu, în noapte, de recitalul oferit de cântăreții de muzică populară Angel Avram, Ioana Toma, Cozma Nicolae, Marioara Precup și Ileana Moldovan, ce au încântat publicul cu titlu gratuit.

Atmosfera a fost una plăcută, vremea prietenoasă, însoțită de mâncare din belșug, și lume bună venită să scape de aglomerația din oraș pentru a se bucura de această sărbătoare în compania vecinilor și prietenilor.

Fiind vorba de prima ediție, putem spune că numărul participanților a depășit cu mult așteptările.

Bineînțeles, nu a trecut neobservat refuzul reprezentanților autorității locale din comună de a ne onora cu prezența, cu toate că dl viceprimar își anunțase anterior participarea. Sperăm ca pe viitor să aloce mai multă atenție “viniturilor” și să îi ridice la statutul de cetățeni cu drepturi egale cu ale locuitorilor din satul vechi și Bozeni. Întrebat fiind de ce nu ne-a onorat cu prezența un consilier local, ne-a răspuns că ar fi venit cu mare plăcere dar “nu a vrut să se pună rău cu partidul”. Știm cu toții despre ce partid aflat la putere în Corunca este vorba.

Prin această acțiune s-a dovedit că se pot organiza cu succes evenimente cultural-artistice și religioase fără a fi folosiți bani publici. Fără a fi acuzați de lipsă de modestie, putem afirma că Sărbătoarea Vatmanului nu a fost cu nimic mai prejos decât Zilele Comunei Corunca, pentru care Primăria a achitat din banii contribuabililor aproape 90.000 de lei.

Un lucru demn de remarcat și de lăudat e faptul că atât comunitatea românească, dar și cea maghiară, au arătat că sunt pregătite să trăiască în deplină armonie și prin modul în care au sărbătorit ne dau încredere să repetăm evenimentul în anii ce vor urma.

Lasă un comentariu