Coșul minim de consum ar trebui să fie de 2.304 lei, lunar, pentru o familie

Distribuie pe:

Spre finalul anului trecut (noiembrie 2017), în Parlamentul României a fost introdus un proiect de modificare și completare a OUG nr. 217/2000 privind aprobarea coșului minim de consum lunar, calculat pentru o gospodărie de mărime medie (de 2,804 persoane).

Inițial, coșul minim era considerat un indicator de calculare a sărăciei și de stabilire a unei sume necesare plății salariului de bază minim pe economie, astfel încât aceasta să acopere nevoile absolut necesare ale unei familii.

Coșul minim avea un rol important și în stabilirea politicilor salariale și sociale, în funcție de valoarea acestuia urmând să se calculeze și pensiile, venitul minim garantat și ajutoarele sociale.

Însă, inițiatorii actualului proiect susțin că, dacă nu se impune prin lege obligativitatea unei evaluări trimestriale, coșul minim lunar va rămâne ca și până acum, la o valoare mult subdimensionată, pe care legiuitorii au stabilit-o acum mai bine de zece ani.

 “Într-adevăr, salariul minim pe economie a fost majorat de la 310 lei la 1.450 lei între anii 2005 - 2017, însă acest lucru s-a întâmplat în absența unor criterii clare și obiective care să asigure menținerea unui nivel de trai decent, raportat la evoluția prețurilor și a ratei inflației.

Calculele arată că, în prezent, valoarea coșului minim lunar ar trebui să fie de 2.304 lei, împărțită astfel: alimente și băuturi - 1.048 de lei (45,5%), îmbrăcăminte și încălțăminte - 140,5 lei (6,1%), locuință, apă, electricitate, gaze și alți combustibili - 306,4 lei (13,3%), mobilier, dotarea locuinței - 71,4 lei (3,1%), sănătate - 133,8 lei (5,8%), transport - 165,9 lei (7,2%), poștă și comunicații - 20,7 lei (0,9%), educație, recreere, cultură - 53 de lei (2,3%), diverse produse și servicii - 133,6 lei (5,8%) și fond de siguranță și economii - 230,4 lei (10%)”, argumentează inițiatorii, reprezentând întreg spectrul politic din Parlament.

Proiectul mai prevede ca valoarea acestui coș să fie evaluată trimestrial de către Institutul Național de Statistică și să fie aprobată prin hotărâre de Guvern, urmând a fi un criteriu esențial pentru stabilirea salariului minim de bază.

Deocamdată, proiectul este în dezbatere la comisiile de specialitate, însă Guvernul a comunicat că nu îl susține, deoarece coșul minim, deși este un indicator important pentru stabilirea salariului minim pe economie, nu este și cel mai relevant, iar în ședința de marți, 4 septembrie 2018, deputații din comisia de buget-finanțe au respins, la rândul lor, proiectul care stabilește valoarea coșului minim lunar la 2.304 lei.

Lasă un comentariu