VAI DE CLASA DE MIJLOC ROMÂNEASACĂ, DE DOAR 1 (UNU) LA SUTĂ!

Distribuie pe:

Potrivit unui studiu publicat de cotidianul american The Washington Post, în România doar 1% din populație se încadrează în standardele globale ale clasei de mijloc, statisticile naționale ridicând această pondere spre 10%, însă arată și sărăcia care afectează o treime din gospodării.

Expertul Homi Kharas, de la Institutul Brookings, citat de cotidianul The Washington Post, definește clasa de mijloc ca fiind “persoanele care au suficiente fonduri pentru acoperirea nevoilor de bază, precum hrană, îmbrăcăminte și adăpost, dar le rămân bani și pentru unele produse ori servicii de lux, precum alimente de un anumit fel, o marcă de televizor, motocicletă, educație superioară și îmbunătățirea locuinței”.

Conform modelului prezentat de Homi Kharas, în clasa de mijloc pot fi încadrate persoanele care câștigă între 11 și 110 dolari pe zi, adică între 4.000 și 40.000 de dolari anual. Iar, potrivit unui grafic prezentat de cotidianul The Washington Post, în România doar 1% dintre cetățeni pot fi încadrați în clasa mijlocie la nivel mondial.

De cealaltă parte, datele Institutului Național de Statistică (INS) din România arată că, în țara noastră, o bună parte din gospodării au venituri suficiente pentru a se încadra în standardul global (peste 1.364 de lei lunar), însă asta nu le conferă și condițiile de viață specifice clasei de mijloc.

Concret, potrivit INS, peste 30% din gospodăriile populației au venituri lunare de peste 1.364 de lei lunar (echivalentul standardului minim global de 11 dolari pe zi), dar cu acești bani nu își pot asigura nici pe departe acele “produse ori servicii de lux, precum alimente de un anumit fel, o marcă de televizor, motocicletă, educație superioară și îmbunătățirea locuinței”.

Statistica din România împarte populația, din punctul de vedere al veniturilor, pe segmente de câte 10% din gospodării. În primul segment, se încadrează românii cei mai săraci, cu mai puțin de 455 de lei lunar, iar în ultimul sunt cei mai bogați, cu venituri de peste 2.366 de lei lunar. Doar cei din segmentele superioare (8 - 10) au venituri peste standardul global de 1.364 de lei.

Tot statistica națională mai arată, într-un studiu referitor la condițiile de viață ale populației din 2017, că “sub aspectul capacității achitării la timp a unor cheltuieli curente importante (întreținerea locuinței, rate la împrumuturi, plata utilităților etc.) se poate constata că mai mult de o treime din gospodării (33,6%) au prezentat restanțe repetate, cauzate în principal de situația financiară nesatisfăcătoare”.

Rezultă, în “oglindă”, că două treimi din populație (66,3%) își poate acoperi aceste cheltuieli. De fapt, cele mai multe gospodării își pot acoperi doar aceste cheltuieli.

Potrivit INS, aproape jumătate din gospodării (44,5%) afirmă că suportă cu dificultate sau cu mare dificultate cheltuielile curente ale vieții, iar dacă se iau în considerare și cele care declară o oarecare dificultate în acoperirea cheltuielilor de zi cu zi se ajunge la 85,6% din totalul gospodăriilor.

“Doar pentru una din 7 gospodării, cheltuielile curente nu pun probleme deosebite, acestea fiind depășite destul de ușor, ușor sau chiar foarte ușor” și, abia de aici, s-ar putea identifica acea pătură mijlocie despre care se vorbește în standardele globale.

Comunitatea globală este în pragul unui moment istoric, în contextul în care, până în anul 2020, peste jumătate din populația lumii va putea fi catalogată drept clasă mijlocie, conform expertului Homi Kharas. Comunitatea românească mai are încă mult până să atingă acest prag, conform statisticilor naționale. (Mediafax.ro)

Lasă un comentariu