Uniunea Cadrelor Didactice Maghiare - nemulțumită de predarea limbii române în clasele primare

Distribuie pe:

Uniunea Cadrelor Didactice Maghiare din România (UCDMR) critică dur o recentă ordonanță de urgență a Guvernului (publicată în Monitorul Oficial), potrivit căreia, în clasele primare, predarea limbii și literaturii române se va face numai de către profesori de specialitate cu studii superioare.

Învățătorii care predau în clasele primare maghiare au studii universitare și calificarea necesară pentru predarea limbii și literaturii române, în plus, au învățat metodologia caracteristică, de școală elementară, a predării limbii române, după manuale scrise chiar de învățători; în schimb, profesorii de limba și literatura română nu dețin o astfel de calificare, au explicat reprezentanții UCDMR. Potrivit acestora, elevii maghiari din clasele a II-a și a IV-a obțin rezultate bune la evaluările naționale la limba română, încât motivele eșecului predării limbii române nu trebuie căutate în clasele primare.

“Uniunea Cadrelor Didactice Maghiare din România condamnă cu fermitate această ordonanță nechibzuită, neprofesională și contrară legii, respectiv modul în care sunt luate decizii, fără o consultare și o planificare prealabilă în probleme de importanță strategică, care afectează zeci de mii de cetățeni. Refuzăm ca 3.000 de învățători, un număr necunoscut de profesori și 52.000 de copii să devină, din nou, cobai, ca rezultat a unei decizii luate în niște fotolii de catifea. Cerem ca vocația de învățător și diplomele propriilor instituții de învățământ superior să nu devină subiectul unei bătăi de joc; să se realizeze că decizia luată este o greșeală, iar ordonanța să fie retrasă cât mai curând posibil”, se arată într-un document citat de MTI.

Într-o intervenție de la tribuna Parlamentului, deputatul UDMR Erika Benkõ a spus că, în opinia ei, este vorba despre o decizie politică, lipsită de argumente profesionale, iar faptul că majoritatea copiilor maghiari vorbesc mai bine limba engleză decât limba română, este rezultatul învățământului politizat. Pe de altă parte, în timp ce la limba engleză copiii sunt învățați să vorbească, la limba română li se predau poezii și texte arhaice. Potrivit deputatului, strădania ministrului de resort de a reforma predarea limbii române pentru copiii maghiari este de apreciat, dar se impune și consultarea organizațiilor profesionale ale pedagogilor maghiari și a reprezentanților politici ai comunității maghiare, menționează sursa citată.

 

Lasă un comentariu