Alergia la ambrozie

Distribuie pe:

Ambrozia este o plantă ce provine din America de Nord și crește în locurile necultivate. În zonele urbane o întâlnim cel mai adesea în apropierea căilor ferate, pe marginile șoselelor, în spațiile verzi, dar și în curțile caselor sau în parcuri, în zonele cu ruine sau în zonele rezidențiale unde încă se construiește, în culturile de cereale și de floarea soarelui.

Alergia la ambrozie este una dintre cele mai răspândite în România, cu atât mai mult cu cât polenul acestei plante este prezent în atmosferă de la începutul lunii august, sau chiar din luna iulie, până când vremea se răcește, în noiembrie. Reacția alergică la ambrozie seamănă foarte mult cu o răceală obișnuită, din acest motiv, cei afectați, de multe ori încearcă să combată simptomele deranjante cu ceaiuri și medicamente pentru răceală, total neeficiente în cazul alergiilor. Semnul distinctiv în cazul unei alergii la ambrozie este febra.

Simptomele alergiei la ambrozie

Cel mai evident și deranjant simptom este rinoreea. Pacientul are o scurgere nazală apoasă, chinuitoare, ce durează între două și trei săptămâni și care nu cedează la niciun tratament obișnuit. Este asociată cu strănutul în rafale și senzația de nas înfundat. Pruritul nazal (senzația de mâncărime la nivelul nasului) este asociat cu pruritul ocular (mâncărimea ochilor), senzațiile provocate fiind extrem de chinuitoare. De asemenea, la nivelul ochilor apare și roșeața, lăcrimarea și edemul palpebral (umflarea pleoapelor). În cazul pacienților astmatici, polenul ambroziei poate declanșa tuse și crize de astm care trebuie tratate corespunzător, conform schemelor prescrise. Pe piele pot să apară erupții și zone edematoase, în funcție de sensibilitatea fiecărui pacient. Aceste simptome produc pacientului o senzație de oboseală și somnolență profundă, precum și scăderea randamentului în desfășurarea unor activități.

Pentru evitarea simptomelor neplăcute, pacienții alergici sunt sfătuiți:

- să evite activitățile exterioare, în aer liber;

- să păstreze ferestrele închise pe timpul zilei, atât acasă, cât și în mașină;

- să își schimbe hainele după ce ies afară pentru perioade mai lungi de timp;

- să facă duș la sosirea la domiciliu;

- să se spele frecvent pe față și mâini;

- să evite/ să consume cu precauție fructe și legume crude dacă au prezentat manifestări de sindrom de alergie orală (până la evaluarea alergologică).

Vă recomandăm să vă prezentați la medic în cazul apariției primelor semne de alergie.

 

 

N.red. Județul Mureș este, după aprecierea conducerii Direcției Agricole, unul cu mari suprafețe cu ambrozie. Menționăm că Legea nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia, în vigoare din luna martie a acestui an, prevede că proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole au obligația să desfășoare lucrări de prevenire, combatere și distrugere a plantei respective, pentru evitarea instalării și răspândirii vegetației invazive, respectiv pentru eliminarea ei în cazul prezenței pe terenurile intravilane sau extravilane. Toate aceste entități sunt obligate să desfășoare periodic, în perioada cuprinsă între răsărirea acestei plante și apariția primelor inflorescențe, respectiv cel târziu până la data de 30 iunie a fiecărui an, lucrări de întreținere a terenurilor prin cosire, smulgere, erbicidare sau alte lucrări și metode specifice. Aceste măsuri se mențin până la sfârșitul perioadei de vegetație a buruienii ambrozia. Legea stipulează, de asemenea, că beneficiarii lucrărilor de construcții au obligația ca pe terenurile adiacente să ia măsurile necesare pentru evitarea instalării sau răspândirii buruienii ambrozia.  

                                                                                

Lasă un comentariu