Proiect: SPRIJIN PENTRU ELEVII DIN ÎNVĂȚĂMÂNTUL TEHNIC

Distribuie pe:

Legea Educației Naționale și Codului Fiscal ar putea fi modificate, astfel încât acestea să sprijine dezvoltarea învățământului tehnic, profesional și dual, încurajând, totodată, angajatorii să încheie contracte cu tinerii absolvenți.

Potrivit proiectului, modificările propuse celor două acte normative sunt complementare și au menirea de a crea noi oportunități pentru absolvenții învățământului tehnic, profesional și dual, în vederea, atât a menținerii forței de muncă calificată în România, cât și a încurajării agenților economici să investească în dezvoltarea învățământului profesional.

Legea Educației Naționale ar putea fi modificată în sensul acordării posibilității elevilor din sistemul de învățământ profesional, tehnic și dual cu vârsta de peste 16 ani să încheie, la cerere, un contract de muncă part-time cu operatorul economic care are în derulare un parteneriat în învățământul profesional dual.

În plus, absolvenții care au beneficiat de formare în învățământul profesional tehnic și dual vor putea încheia prioritar un contract de muncă cu agentul economic pe o perioadă minimă egală cu cea a școlarizării.

Concomitent, prin modificarea Codului Fiscal, cota de impozit urmează să fie de 0% (zero %) și să se aplice asupra venitului impozabil corespunzător elevilor de peste 16 ani pe perioada contractului de muncă part-time, respectiv 5% absolvenților din învățământul profesional și dual, încadrați pe piața muncii, în baza unui contract individual de muncă cu operatorul economic partener al unității de învățământ absolvite pe o perioadă de maxim 3 ani.

Prin modificările propuse, inițiatorii speră să diminueze rata șomajului și fenomenul migrației, concomitent cu încurajarea dezvoltării parteneriatului școală - operatori economici, dar și a profesionalizării resursei umane în acord cu cerințele pieței muncii din România.

Lasă un comentariu